”Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală”

”Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală”
43 de lucrări realizate de pictorul fălticenean MIHAIL GAVRIL, expuse la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Vernisajul va avea loc vineri, 14 august a.c., ora 16:00, în curtea interioară a Cetății de Scaun.
Expoziția va fi prezentată de pr.dr. Gabriel Herea.

Expoziția organizară de Muzeul Național al Bucovinei, la Cetatea de Scaun a Sucevei, va fi accesibilă publicului în perioada 14 august-20 septembrie 2020.

Mihail Gavril este un artist plastic consacrat, originar din Fălticeni, trăitor în București, care, de-a lungul timpului a expus în mai multe rânduri, în România, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria și Suedia. La Suceava, a mai fost prezent doar în aprilie 2019, la expoziția aniversară a Grupului Patru+.

Expoziția propusă în Paraclisul Cetății de Scaun a Sucevei este una inedită, care adună 43 de lucrări – unele ce l-au consacrat de-a lungul timpului (stâlpi, cupole, clopote), cu compoziții axate pe o serie de personaje istorice din istoria Moldovei, de la Alexandru cel Bun, la Ștefan cel Mare și Alexandru Lăpușneanu, de la Ieremia Movilă la Vasile Lupu. Prin toate elementele compozițiilor lucrărilor sale (fragmente de balustrade și portaluri din piatră, pagini miniate de Tetraevanghel, peceți, broderii bizantine, siluete de biserici etc.), Mihail Gavril ne prezintă o epocă istorică: medievalul moldav, cu ceea ce a avut el mai strălucit, de la spirit la materie, de la semn, la simbol, de la om și destin la moștenire și dăinuire. Artistul folosește pentru toate acestea: grafica, pastelul și colajul, culorile de apă, acuarela și acrylicul.

Vizitarea se va desfășura zilnic, conform programului Cetății de Scaun a Sucevei, afișat pe site-ul instituției (www.muzeulbucovinei.ro), cu respectarea condițiilor legale, afișate la Casa custodelui.

Relații suplimentare la telefon: 0784275644 – Serviciul Cetatea de Scaun a Sucevei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.