Autorităţile, în parteneriat cu părinţii, trebuie să ia măsuri de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a discutat şi analizat, luni, 24 august, măsurile de organizare a începerii anului şcolar în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-COV-2.

Conform prefectului Alexandru Moldovan autorităţile, în parteneriat cu părinţii trebuie să ia măsuri stricte de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2, de natură a permite reîntoarcerea tuturor elevilor în clase, accesul echitabil la educaţie fiind esenţial, cu toate că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică.

În comunicatul de presă al Prefecturii Suceava se precizează că redeschiderea şcolilor necesită o largă asumare în societate, în contextul importanţei accesului echitabil la educaţie şi, totodată, este nevoie de o responsabilizare a tuturor actorilor implicaţi şi respectarea tuturor normelor prevăzute, scopul fiind acela de a diminua riscul de infecţie.

Prin OUG nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, au fost instituite unele măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unităţile şi instituţiile de învăţământ, în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate pentru beneficiarii primari ai dreptului la învăţătură, studenţi şi personalul din sistemul naţional de învăţământ. Adoptarea actului normativ a venit în contextul în care actuala legislaţie îşi încetează efectele odată cu sfârşitul anului şcolar/universitar 2019 – 2020, astfel fiind asigurată continuitatea în desfăşurarea activităţilor didactice la nivelul sistemului de învăţământ.

Măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 se aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei şi Cercetării, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a OUG nr. 141/2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 767/21.08.2020.

În funcţie de situaţia epidemiologică, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar poate propune, în urma consultării asociaţiei de părinţi din unitatea de învăţământ, ca desfăşurarea activităţii didactice care presupune prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se realizeze prin intermediul tehnologiei şi al internetului, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei şi Cercetării.

În acest caz, respectiva propunere a unităţii de învăţământ preuniversitar, avizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava şi de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, va fi înaintată Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în vederea aprobării prin hotărâre.

Având în vedere faptul că, prin hotărârea adoptată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava va dispune atât cu privire la perioada de aplicabilitate a măsurilor adoptate, cât şi cu privire la alte măsuri specifice ce trebuie luate de unitatea de învăţământ preuniversitar, în funcţie de situaţia epidemiologică.

Prefectul Alexandru Moldovan a solicitat conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava informarea săptămânală cu privire la măsurile dispuse. În situaţia în care spaţiile existente în unităţile de învăţământ nu sunt suficiente pentru respectarea normelor de siguranţă sanitară stabilite de autorităţile de resort, ISJ să informeze de îndată Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în vederea solicitării autorităţilor administraţiei publice locale de alte spaţii adecvate pentru desfăşurarea procesului de învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.