Îngrijirea alternativă a copiilor

În cadrul DGASPC Suceava se derulează începând din  anul 2018 în parteneriat cu  Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției proiectul TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, finanțat prin Programul Operaţional Capital Uman: ”Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”, cu o valoare de 2.657.162.612,32 lei.

La nivelul județului Suceava s-a obținut prin proiect o finanțare nerambursabilă de 83.815.658,23 lei, iar obiectivele acestuia sunt următoarele :

  • Creșterea calității sistemului de asistență socială prin introducerea de instrumente / proceduri/mecanisme și prin îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sistem
  • Creșterea numărului de asistenți maternali la nivelul comunității.

D.G.A.S.P.C Suceava a estimat pentru perioada 2019-2023 recrutarea, pregătirea și angajarea unui număr de 150 de asistenți maternali profesioniști după cum urmează:

         – 25 AMP – 2019, 40 AMP – 2020, 35 AMP – 2021, 30 AMP – 2022, 20 AMP – 2023

Până în prezent indicatorii au fost realizați în sensul în care au fost angjați un număr de 52 de AMP. De asemenea,  în cursul anului 2020 au fost formați și atestați un număr de 33 de asistenți maternali profesioniști.

“Având în vedere faptul că a fost aprobată simplificarea procedurilor de angajare în cadrul DGASPC SUCEAVA  a asistenților maternali profesoniști, considerăm că indicatorii planificați până în luna decembrie vor fi realizați și depășiti. Urmare a acestui lucru, ANDPDCA în parteneriat cu DGASPC vor încheia un act adițional pentru suplimentarea cu încă 5 posturi de AMP pentru anul 2020. Cele 5 posturi suplimentate vor fi bugetate din economiile realizate în proiect până in momentul de față.

Informăm pe  această cale, din nou, toate primăriile din județul Suceava despre oportunitatea de a beneficia de avantajele acestui proiect, în speță, rezolvarea problemelor sociale cu privire la minorii defavorizați din comunitate și totodată posibilitatea de angajare a persoanelor care solicită un loc de muncă și îndeplinesc condițiile de a deveni asistenți maternali profesioniști.

Prin rețeaua de asistenți maternali profesioniști, se asigură protecția copilului care necesită stabilirea unei măsuri de protecție la un  asistent maternal profesionist, acesta fiind o persoană fizică, angajat al DGASPC Suceava, care, prin activitatea care o desfășoară la domiciliul său, asigură creșterea, îngrijirea și educarea în vederea dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primește în plasament”, se arată în comunicatul de presă al DGASPC Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.