Recensământul agricol de probă

Luni, 12 octombrie, a început Recensământul agricol de probă, care va avea loc până pe 23 octombrie și precede Recensământul General Agricol organizat în perioada 1 februarie – 30 aprilie 2021.

La acest recensământ de probă participă circa 4500 de exploatații agricole cu și fără personalitate juridică, din toată țara, selectate aleatoriu. În județul Suceava, la Recensământul de probă vor participa 100 de exploatații agricole, persoane fizice și juridice, extrase din cadrul a 4 localități (orașul Salcea și comunele Adâncata, Ipotești și Moara).

Modul de desfășurare a Recensământului de probă presupune interviu față în față cu șefii sau capii exploatațiilor agricole cu și fără personalitate juridică, după caz. Acest interviu va fi realizat de reprezentanți desemnați de către Direcția Județeană de Statistică Suceava, instruiți în acest sens și care se vor legitima corespunzător.

Recensământul este realizat de Institutul Național de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Primarul din fiecare UAT asigură condițiile necesare bunei desfășurări a activităților de pregătire, organizare și efectuare a recensământului, constituind, în acest sens, Comisia comunală pentru recensământ.

Scopul acțiunii este verificarea practică și îmbunătățirea aspectelor organizatorice și tehnice prin care se va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și se vor testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole la Recensământul General Agricol.

Ce date se colectează

La recensământ sunt colectate date și informații statistice privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, precum: identificarea în teritoriu, suprafețele agricole utilizate, indiferent de modul de deținere a acestora (în proprietate, în arendă, teren comun, în parte sau alte moduri de deținere), efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale și gestionarea dejecțiilor animaliere, persoanele care au desfășurat activități agricole și dezvoltare rurală. Colectarea datelor la recensământul de probă se va face prin intermediul unui chestionar electronic încărcat pe tabletă și va fi realizată de un reprezentant al Direcției Județene de Statistică , care se va legitima corespunzător și va pune la dispoziție documente care să-i ateste calitatea.

Conform art.11 alin.1 din OUG nr.22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020, capul/șeful exploatației agricole are obligația să furnizeze date și informații corecte și complete, să nu obstrucționeze activitatea personalului de recensământ și să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.

Datele cu caracter personal vor fi supuse unui proces de codificare (criptare) și anonimizare în vederea eliminării ireversibile a posibilității de identificare a repondenților. Informațiile furnizate au caracter strict confidențial și se vor folosi numai în scopuri statistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.