Colegiul Vasile Lovinescu va participa în proiectul WiSTEM2D

În acest an Școlar, Junior Achievement România a lansat cea de-a treia ediţie a proiectului WiSTEM2D, derulat în parteneriat cu Johnson & Johnson și dedicat orientării în carieră în domeniile Știinţei, Tehnologiei, Ingineriei, Matematicii, Manufacturii și Design-ului (STEM2D).

Din judeţul Suceava vor participa la ediţia din acest an Colegiul Vasile Lovinescu din Fălticeni, Liceul Tehnologic Vasile Gherasim din Marginea, Colegiul Tehnic Latcu Vodă din Siret, Liceul Teoretic Filadelfia din Suceava și Școala Gimnazială Nr. 1 din Suceava.

Promovat la nivel internaţional din anul 2015, WiSTEM2D – Women in Science, Technology, Education, Mathematics, Manufacture and Design este un proiect destinat elevilor, studenţilor și profesioniștilor din mediul de afaceri. În România, proiectul se concentrează pe orientarea în carieră a elevilor din clasele gimnaziale și liceale, urmărind stimularea interesului fetelor pentru domenii și cariere STEM²D, considerate în general ca fiind preferate de băieţi.

În calitate de partener strategic, Junior Achievement, împreună cu cadrele didactice înscrise în proiect și voluntarii Johnson & Johnson România angajaţi în cadrul diviziilor de produse farmaceutice, dispozitive medicale și produse pentru consumatori, coordonează sesiuni de învăţare online și faţă în faţă inovatoare, bazate pe atenţie, explorare, reflecţie și elemente practice, pentru a-i inspira pe elevi să-și identifice vocaţia profesională printr-o cunoaștere mai îndeaproape a domeniilor STEM2D.

Proiectul propune includerea unui număr de 8.000 de elevi din clasele V-XII de la peste 200 de școli din întreaga ţară. Materialele educaţionale, dezvoltate și adaptate pentru învăţarea hibridă, sunt disponibile gratuit în versiune digitală, iar cursurile se vor desfășura sub coordonarea a peste 260 de profesori și a voluntarilor Johnson & Johnson.

Elevii și profesorii din clasele înscrise în proiect vor putea alege din peste 10 activităţi în limba română și peste 40 activităţi în limba engleză. Voluntarii J&J vor contribui cu expertiza lor profesională în domeniile de activitate ale companiei, vorbind despre activitatea lor de zi cu zi, despre motivaţiile și satisfacţiile lor profesionale.

Așa cum ama flat de la Ioana Nainer, Patient Engagement, Advocacy & CSR Lead, Johnson & Johnson Romania, prin intermediul activităţilor de tip learning by doing și project based, elevii vor exersa și își vor dezvolta abilităţile de lucru în echipă și rezolvare a problemelor, gândirea logică și creativă, capacitatea de analiză și sinteză, precum și aptitudinile de negociere și organizare.

Proiectul a fost dezvoltat în contextul în care experţii în resurse umane indică faptul că aproape toate profilurile de locuri de muncă care vor avea cea mai rapidă creștere în următorul deceniu vor necesita cunoștinţe în domeniile STEM. Interacţiunea cu profesioniștii STEM²D le va permite tinerilor să se familiarizeze mai mult cu nivelul de educaţie, responsabilităţile și abilităţile necesare pentru viitoarele locuri de muncă.

Activităţile STEM²D, documentate și realizate de specialiști în educaţie și profesioniști din ariile #STEM²D, sunt caracterizate de o abordare interdisciplinară, integrată și centrată pe elev, care presupune utilizarea unor practici pedagogice. Principiile care stau la baza elaborării lor transformă procesul de învăţare într-unul mai atractiv, mai constructiv, mai eficient Și stimulează dorinţa elevilor de a investiga, raţionamentul logic, gândirea creativă, capacitatea de a rezolva probleme și spiritul de colaborare. Mai multe detalii, disponibile la https://jar.ro/virtual-wistem2d.

Pentru înscrieri la programele și proiectele Junior Achievement, consultaţi https://www.jaromania.org/profesori.

Despre WiSTEM2D

Dezvoltat de Johnson & Johnson și lansat pe plan internaţional în 2015, în parteneriat strategic cu Centrul de Educaţie Știinţifică Smithsonian, Junior Achievement Worldwide și FHI360, WiSTEM2D vizează creșterea numărului de fete care aleg să urmeze cariere în domeniile STEM2D și încurajarea generaţiilor viitoare de ingineri, cercetători și profesioniști de a-și asuma un angajament pe termen lung faţă de carierele din aceste domenii. Programul este deja în curs de desfășurare în ţări precum Irlanda, Japonia, Marea Britanie, Africa de Sud, Singapore și Statele Unite.

În România, începând cu anul Școlar 2018-2019, proiectul WiSTEM2D se derulează cu sprijinul financiar al Johnson & Johnson România și al consultanţilor voluntari din cadrul companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.