Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială, potrivit unui proiect de ordin publica pe site-ul instituţiei.
Anunţul vine în condiţiile în care piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată începând de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să compare şi să-şi aleagă de pe piaţa liberă oferta care li se potriveşte cel mai bine. Liberalizarea înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziţiona toată cantitatea de energie de pe bursă. În acest context, cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă (concurenţială).
Piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de ANRE, ci trebuie să compare şi să-şi aleagă oferta care li se potriveşte cel mai bine.
ANRE recomandă clienților casnici să aleagă ofertele concurențiale, toți clienții casnici având dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică până pe 31 martie, precum și pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condițiilor contractuale, în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării.
Un comparator al ofertelor, în funcție de preț și modul de contractare se poate accesa chiar pe pagina oficială de internet a ANRE. Autoritatea a pus la punct o aplicație pe pagina de web, unde un consumator poate să aleagă un furnizor, folosind o simulare de ofertă de la toți furnizorii înscriși în sistem.
https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife
Pentru aceasta trebuie să introducă mai multe date, precum consumul din ultima factură și prețul plătit, prețul fix sau variabil (pe luni, de exemplu, în funcție de oferta furnizorului) sau prețul per kilowatt (fix ori diferențiat în funcție de consumul pe anumite paliere orare ale unei zile).