Aproape 60% din mașinile controlate de RAR aveau deficiențe

Situația la nivel național

Registrul Auto Român a verificat pe parcursul anului 2020, în trafic, din punct de vedere tehnic,  64.096 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme.

Așa cum se precizează într-un comunicat de presă al Biroului de Presă al RAR, cele mai multe neconformități au fost constatate la:

-instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%);

-emisiile poluante (21,1%);

-punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%);

-parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

Situația la nivel județului Suceava

Registrul Auto Român a verificat în anul 2020, în județul Suceava 1.556 de vehicule.  Dintre vehiculele controlate în județul Suceava, 56,62% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 6,17% prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 4,38% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 0,58% aveau probleme legate de identificare și 1,86% aveau ITP fals, expirat sau anulat. În 2020, în urma controalelor mixte derulate de Registrul Auto și Poliția Rutieră, în județul Suceava s-au aplicat 66 de amenzi și au fost retrase 445 de certificate de înmatriculare.

„În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară. Rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, precizează reprezentanții Registrului Auto Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.