Cod galben de vreme rea și ninsori viscolite la munte în mare parte din țară

COD Galben de vreme rea. În mare parte din țară se vor manifesta fenomene precum răcire accentuată, precipitații mixte, intensificări ale vântului și ninsori viscolite la munte.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben, cu un interval de valabilitatea din 5 martie, ora 14:00 – 6 martie, ora 16:00 și o atenționare de cod galben valabilă din 5 martie, ora 16:00  până pe 6 martie, ora 16:00.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Vremea se va răci accentuat în nordul și nord-vestul țării, la început. Sâmbătă se va răci și în celelalte regiuni.

„Vor fi precipitații, vineri (05 martie) în nordul, vestul și centrul țării, iar sâmbătă (6 martie) mai ales în sud. În zonele joase de relief vor fi ploi, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, astfel încât în Maramureș, Moldova și Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi precipitații mixte.

La munte vor fi mai ales ninsori și se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60…90 km/h, viscolind temporar zăpada. Intensificări ale vântului se vor înregistra și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h și, trecător, 70 km/h”, se precizează în avertizarea meteorologică.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Interval de valabilitate: 05 martie, ora 16:00 – 06 martie, ora 16:00
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, viscol
Zone afectate: Carpații Orientali și Carpații Meridionali

      În intervalul menționat, la munte va ninge moderat cantitativ (15 – 20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent, la început în nordul Carpaților Orientali, apoi mai ales în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali. Vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusă.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.