Amendă pentru pietonii care se uită pe telefon când traversează strada

Pietonii care stau cu ochii în telefonul mobil atunci când traversează strada vor putea fi amendați, conform unui proiect de lege publicat de Ministerul Afacerilor Interne. Datele MAI arată că în ultimii ani numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut semnificativ. Prin acest proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public.

Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește, se scriu mesaje, se ascultă muzică sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți, influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public. Distragerea atenției la nivel mental este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță.

Viteză maximă de 30 km/h pentru biciclişti şi trotinete

Proiectul mai prevede limitarea vitezei pentru cei care folosesc biciclete și trotinete la 30 de km/h (art.99), dar și interdicția de a circula pe trotuare, dacă nu există un marcaj special. Deocamdată singura interdicţie este doar în ceea ce priveşte şoferii, acestora fiindu-le interzis a efectua activități de natura a le distrage atenția de la conducere, precum și de a folosi telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.