Municipiul Fălticeni are patru noi Cetățeni de Onoare

Premergător deschiderii noului Spital Municipal Fălticeni (2 septembrie 2021), miercuri, 1 septembrie, Consiliul Local al Municipiului Fălticeni s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară, festivă, pentru a acorda titlul de Cetăţean de Onoare doamnei doctor Mariana Sigmund, medic primar neonatolog, medicului primar chirurg Constantin Moldovanu, fost director al spitalului Municipal Fălticeni, doamnei Maria Holtzhauser, susţinătoare a acţiunilor de voluntariat şi domnişoarei Adriana Filip, specialist în comunicare şi relaţii publice.

„Făcând o scurtă trecere în revistă vreau să vă spun că sunt patru personalităţi care au contribuit decisiv la deschiderea unui obiectiv de investiţii mult de aşteptat de fălticeneni şi locuitorii din 18 comune şi două oraşe, Dolhasca şi Liteni. Vorbim de noul spital municipal, o construcţie începută în urmă cu 30 de ani şi care pe 2 septembrie va primi primii pacienţiPrin conferirea titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Fălticeni, ne arătăm aprecierea faţă de doi medici excepţionali care au luptat şi luptă în continuare în prima linie pentru a salva vieţile oamenilor şi faţă de doi oameni în faţa cărora trebuie să ne prezentăm încărcaţi cu respect pentru că, într-o perioadă grea a crizei sanitare care a cuprins globalitatea în anul 2020, în care Spitalele din  judeţul Suceava nu mai făceau faţă noul virus, au sensibilizat opinia publică şi nu numai, au iniţiat şi au promovat cu ajutorul canalelor media campanii naţionale de donaţii pentru a deschide Spitalul Municipal Fălticeni”, a precizat prof. Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.

 

Până la vârsta de 73 de ani, medicul neonatolog Mariana Sigmund a avut grijă de peste 45.000 de nou născuţi

Medicul Mariana Sigmund are 47 de ani petrecuţi în sistemul de sănătate. A profesat din anul 1974 ca doctor pediatru la dispensarul sătesc din satul natal, Dolheşti, apoi la Fălticeni. Neonatologul Mariana Sigmund este medic activ şi astăzi, la cei 73 de ani, având grijă de bebeluşi încă din primele lor clipe de viaţă, fiind decanul de vârstă al Spitalului Municipal Fălticeni. Până acum i-au trecut prin mâini mii de bebeluşi cu greutate sub 1.000 de grame, şi care, cu ajutorul dumneaei, au demonstrat că te poţi naşte un luptător şi poţi deveni un învingător, chiar dacă, la naştere, nu ai şanse de supravieţuire.

În cadru festiv, primarul Cătălin Coman i-a mulţumit medicului Marian Sigmund pentru tot ceea ce a făcut pentru Fălticeni, pentru tot ceea ce a făcut pentru cei peste 45.000 de nou născuţi care au trecut prin mâinile dumneaei.

„Cei mai mici pacienţi ai Spitalului Municipal Fălticeni sunt zi de zi în mâinile medicului Mariana Sigmund. Unii vin pe lume cu probleme de sănătate şi au nevoie de îngrijiri speciale şi, mai ales, de multă grijă şi atenţie. Să fii neonatolog înseamnă să fii îndrăgostit de copii, să-i iubeşti în orice împrejurare şi să lupţi alături de ei chiar şi atunci când medicina nu mai are resurse. La cei 73 de ani, dr. neonatolog Mariana Sigmund, îmbracă halatul de medic, şi are o colaborare foarte bună cu societatea civilă, reuşind în ultimii ani să aducă la Secţia neonatologie mai multe dotări prin diverse sponsorizări. Este mai greu să tratezi copii decât adulţi şi este mult mai greu să îngrijeşti nou-născuţi decât copii mai mari. Pentru medicul Mariana Sigmund, să renunţe nu a fost niciodată o opţiune, iar dacă s-ar pune problema să-şi aleagă pacienţii, i-ar alege tot pe cei mici”, ne-a spus primarul Cătălin Coman.

După primirea titlului de Cetăţean de Onoare, cu emoţie în glas medicul Mariana Sigmund a spus: „Vă mulţumesc dumneavoastră şi Consiliului Municipal Fălticeni pentru  cinstea pe care mi-a făcut-o, aceea de a fi Cetăţean de Onoare. Mi-am petrecut 47 de ani în spitalul din Fălticeni, am îngrijit 45.000 de noi născuţi şi, adunate zilele în care poate mi-am neglijat familia şi am făcut, înseamnă 6 ani din viaţă. Mulţumesc familiei pentru că am fost înţeleasă. Mulţumesc colectivului, fetelor mele cum le spun eu că m-au ajutat, m-au înţeles, au fost alături de mine şi la bine şi greu şi le cer iertare pentru că, poate uneori, am fost prea dură pentru că am dorit să fie totul bine pentru aceşti copii, pentru spital, pentru toţi”.

 

Maria Holtzhauser, fălticeneanca care a iniţiat campania de a dona 2 euro pentru dotarea spitalului Municipal Fălticeni

În primăvara anului 2020, când spitalele din judeţul Suceava nu mai făceau faţă în lupta cu coronavirusulul ucigaş, iar noul spital din Fălticeni era închis din lipsa dotării cu aparatură şi echipamente medicale, Maria Holtzhauser  a iniţiat campania: “Suceava este îngenuncheata! Putem ajuta la decongestionarea situaţiei cu ajutorul noului spital din Fălticeni, prin trimiterea unui SMS la numărul 8837 cu textul <Fălticeni>, pentru dona 2 euro pentru dotarea spitalului Municipal Fălticeni”. Pe lângă donaţiile prin SMS, pentru că se simte legată de oraşul în care a crescut, de oamenii de aici şi pentru că oraşul merită un spital nou, modern şi funcţional, Maria Holzhauser, prin Asociaţia „Maria Holtzhauser” din Bucureşti, a virat în contul unităţii medicale 20.000 de lei, a motivat primarul Cătălin Coman decizia de acorda titlul de Cetăţean de Onoare doamnei Maria Holtzhauser

Maria Holtzhauser este o fălticeneancă aflată la pensie care, în fiecare zi, împreună cu soţul dumneaei, Sorin Holtzhauser, ajută oamenii sărmani. Maria Holtzhauser a reuşit să mobilizeze în ultimii ani sute sau poate chiar mii de oameni pentru a ajuta copii, bătrâni, oameni nevoiaşi. Asociaţia Maria Holtzhauser a construit case, a renovat în totalitate azilul de la Hotarele, pe care îl susţine în mod constant, a renovat şcoli şi grădiniţe, susţine  permanent cazuri sociale (bătrâni, copii şi mame aflaţi în excluziune socială).

„O doamnă care ne onorează cu faptele, cu prezenţa, cu activităţile dumneaei, o fălticeneancă născută  la Găineşti, Slatina. O doamnă care are un CV extrem de bogat în ceea ce înseamnă activităţile pentru sprijinirea semenilor. Îi mulţumim doamnei Maria Holtzhauser pentru că este alături de noi, pentru întreg sprijinul. Vreau să vă spun că nu doar în primăvara anului trecut, în plină pandemie, am avut un suport extraordinar de generos, eficient şi energic din partea dumneaei. A fost permanent alături de comunitatea fălticeneană, a fost permanent alături de Spitalul Municipal Fălticeni, ne-am sfătuit aproape zilnic, am dialogat, am  încercat să găsim soluţii  şi vreau să vă spun cu toată  sinceritatea că activitatea dumneaei a fost extraordinar de utilă, de folositoare pentru realizarea  acestui obiectiv dorit de 150.000 de oameni”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Însoţită de numeroşi prieteni sau oameni care au dorit să o cunoască pentru numeroasele fapte bune sau pentru că au fost ajutaţi, Maria Holtzhauser a precizat că a aşteptat cu mare emoţie şi „credeţi – mă am ştiut că într-o zi ne vom bucura cu toţii că spitalul de la Fălticeni va deveni funcţional. Vă mulţumesc foarte mult, iertaţi-mi emoţia, dar este un vis în care am crezut. Le mulţumesc prietenilor care au venit în această sală pentru mine şi vă mulţumesc dumneavoastră pentru onoare şi pentru încredere”.

 

Constantin Moldovanu, medicul care a făcut primele demersuri pentru a se construi un nou spital la Fălticeni, a primit titlul de Cetăţean de Onoare

Schimbarea benefică a sistemului de ocrotire a sănătăţii locuitorilor din municipiu şi din zona Fălticeni a fost o prioritate pentru dr. Constantin Moldovanu în perioadele în care a fost şeful Secţiei Sanitare a Raionului Fălticeni, medic specialist Organizare Sanitară şi Sănătate Publică în cadrul Sfatului Raional Fălticeni, dar şi în perioada în care a condus destinele Spitalului Municipal Fălticeni.

La 15 martie 1966, prin grija medicului Constantin Moldovanu, Policlinica s-a mutat într-un local propriu, modern, cu două etaje, situat în Piaţa „Mihail Sadoveanu”. În anii următori, au mai fost date în folosinţă şase dispensare medicale, fostul spital evreiesc din strada Sucevei a fost transformat în maternitate în urma unor amenajări substanţiale, iar spitalului „Stamati”, construit în anul 1860, unul din cele mai vechi spitale din ţară, i s-au adus îmbunătăţiri şi dotări. Creşterea numărului de consultaţii şi, implicit, al îmbolnăvirilor, i-a determinat pe directorul Constantin Moldovanu şi pe primarul Costică Arteni să facă, în anul 1987, toate demersurile necesare construirii unui nou spital municipal, clădirea solicitată fiind proiectată şi având toate avizele la începutul anului 1990. Construcţia a început în anul 1991, cu o finanţare intermitentă şi cu sume mici. Clădirea solicitată a fost proiectată de proiectanţi suceveni şi prin grija chirurgului Constantin Moldovanu, a primului primar post – decembrist Constantin Bulaicon, noua clădire a obţinut toate avizele la sfârşitul anului 1990, construcţia fiind începută în anul 1991. Începând cu anul 2000 lucrările au fost sistate, fiind reluate 12 ani mai târziu.

 

În cei 39 de ani de carieră medicală, dr. Constantin Moldovanu a făcut peste 10.000 de operaţii mari şi mijlocii, a fost membru al Consiliului Sanitar Superior şi a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”. În perioada în care a fost director al spitalului a închegat o echipă de oameni deosebiţi, cinstiţi, harnici, talentaţi, pasionaţi de activitate, fie că este vorba de medici, asistente, personal tehnic şi administrativ şi s-a implicat în echiparea cabinetelor cu infrastructură şi aparatură de ultimă generaţie care se putea achiziţiona în acea perioadă.

„Este doctorul, directorul, în timpul  căruia s-au pus bazele construirii spitalului municipal Fălticeni. Domnul viceprimar Constantin Bulaicon, primul primar al oraşului după Revoluţie a făcut echipă cu domnul Moldovanu şi au fost primii care au pus bazele acestui obiectiv de investiţii finalizat după 30 de ani. Mulţumim domnului director”, a spus primarul Cătălin Coman înainte de a înmâna cea mai înaltă distincţie locală ing. Dan Moldovanu,  fiului dr. Constantin Moldovanu, cel care în cei 39 de ani de carieră medicală a făcut peste 10.000 de operaţii mari şi mijlocii, dar care, din cauza stării precare de sănătate, nu a putu fi prezent în sala de şedinţe a Primăriei.

 

A iniţiat campanii în presa naţională pentru a se aloca fonduri pentru un spital care se construia de 29 de ani

Adriana Filip este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Cadrul Universităţii din Bucureşti. Cariera jurnalistică şi-a început –o la Fălticeni ca redactor şef al revistelor „Dumbrava minunată” a Clubului Copiilor Fălticeni, „Revista Noastră” a Colegiului „Nicu Gane”, în perioada 2007-2011 fiind şi vocea de la postul de radio al liceului. În timpul studenţiei şi după terminarea masterului în Managementul instituţiilor media, Adriana Filip îşi pune semnătura în calitate de colaborator sau angajat pe diverse emisiuni difuzate la Radio România, TVR Iaşi, Pro Tv. Din anul 2017 ocupă funcţia de manager de comunicare şi relaţii publice la o importantă companie. Cu peste 3 ani de experienţă în spatele scenelor, în producţia TV, cu alţi trei ani de experienţă în comunicare şi relaţii publice, din acest an Adriana Filip se dedică filmului de lung metraj în calitate de supervizor de scenariu şi manager de comunicare şi relaţii publice pentru filmul „Complet Necunoscuţi”, versiunea româneasca a lui „Perfetti Sconosciuti”, în regia lui Octavian Strunilă.

„Am lucrat împreună cu mult entuziasm pentru ca acest spital să beneficieze de dotările necesare. Am făcut echipă bună, fiind o personalitate cu un rol important în finalizarea obiectivului dorit de noi. În plină pandemie, Adriana Filip s-a implicat foarte mult în campania de strângere de fonduri pentru Spitalul Municipal Fălticeni, în mediatizarea situaţie unităţii medicale, a cărei construcţie era finalizată dar lipseau dotările, în activităţi de voluntariat şi în promovarea imaginii noului Spitalul Municipal pe plan naţional, campaniile media din presa naţională sensibilizând factorii de decizie de la nivelul Guvernului Românei pentru a aloca fondurile necesare în vederea achiziţionării aparaturii, echipamentelor şi dispozitivelor medicale. Sunt convins că de acum înainte vei fi mult mai energică şi eficientă în promovarea municipiului Fălticeni nu doar pe parte medicală ci pe întreaga categorie de valori pe care oraşul nostru o poate oferi”, a fost îndemnul primarului Coman înainte de înmânarea titlului de Cetăţean de Onoare.

În cuvântul său, Adriana Filip a făcut cunoscute motivele care au determinat-o să se implice în activitatea de sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea darii cat mai rapide în folosinţă a spitalului din Fălticeni.

„Este onorantă distincţia aceasta. Mulţumesc, sunt recunoscătoare şi mă bucur că astăzi putem să împărtăşim acest entuziasm împreună. În sfârşit se deschide acest spital, o realizare mult aşteptată şi o realizare nu doar pentru Fălticeni ci pentru întregul sistem sanitar din România. Eu am avut două mari motivaţii ca să mă implic activ în acest proiect. O motivaţie a fost de situaţia pandemică din martie 2020, când era mai necesar ca oricând un spital în plus şi simţeam că  trebuie să mă implic. A doua motivaţie a fost de natură  personală pentru că am făcut o corelaţie, ştiam că acest spital are aceeaşi vârstă ca şi mine şi am vrut să sparg această barieră. Ştiam că se poate doar dacă mă implic. Şi atunci prin experienţa profesională, prin tot ceea ce ştiu am vrut să fac asta şi iată că astăzi, după toate eforturile cumulate, am reuşit să ne îndeplinim obiectivul. Mulţumesc şi apreciez foarte mult această distincţie”, a spus Adriana Filip.

 

Oameni profund ataşaţi municipiului Fălticeni

Fiecare localitate îşi are cetăţenii ei. Printre ei există însă şi persoane care trec de nivelul cetăţeanului obişnuit datorită contribuţiei deosebite în plan economic, social, cultural, învăţământ, sănătate, culte, sport, juridic.

Prezent la şedinţa festivă a Consiliului Local Fălticeni, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur care i-a felicitat pe cei patru cetăţeni de onoare.

“M-am uitat la activitate şi este un lucru frumos domnule primar şi dragi consilieri municipali să recunoaşteţi eforturile oamenilor. Cred că ar trebui să o faceţi mai des. Din păcate nu totdeauna este timp să  respectăm valorile şi aşteptăm după aceea rezultate, dar cred că este nevoie să ne facem mai des timp pentru aşa ceva. Mai observ ceva, se leagă de tema de bază de astăzi titlul de Cetăţean de Onoare, de deschiderea spitalului de la Fălticeni”, a spus Gheorghe Flutur.

La finalul şedinţei, primarul Cătălin Coman a precizat: „Medicii Constantin Moldovanu şi Mariana Sigmund au rămas profund ataşaţi municipiului Fălticeni, remarcându-se ca personalităţi responsabile, cu puternic simţ civic şi patriotism local. Sunt un reper pentru medicina regională şi, aş îndrăzni să spun, chiar naţională fiind formatori pentru medicii tineri, viitorii noştri salvatori.

Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni înseamnă în primul rând preţuire, respect, valoare. Înseamnă a pune lucrurile în matca lor firească, serioasă, înseamnă un mod de ai mulţumi domnului doctor Constantin Moldovanu, doamnei doctor Mariana Sigmund, pentru numărul impresionant de vieţi salvate şi pentru iniţiativa şi demersurile făcute de a avea unul din cele mai moderne spitale din România.

Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni înseamnă aprecierea noastră pentru activitatea de voluntariat şi de sensibilizare a opiniei publice a doamnei Maria Holtzhauser şi a domnişoarei Adriana Filip, pentru ca, după 30 de ani, să putem desfăşura un act medical de calitate într-un spital nou, modern”, a concluzionat primarul Cătălin Coman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.