După ce noul spital din Fălticeni a devenit operaţional, începând cu data de 2 septembrie, la trei decenii de la începerea lucrărilor de construcţie, primarul Gheorghe Cătălin Coman a anunţat că investiţiile în sistemul public de sănătate vor continua în urbea de pe Şomuz.
Pe lângă demolarea clădirii vechiului spital şi amenajarea unei parcări cu 200 de locuri pentru spital, aflăm că o prioritate a administraţiei locale este extinderea Secţiei de Pneumoftiziologie şi TBC şi mutarea Secţiei de Boli Infecţioase în spaţiul în care a funcţionat Maternitatea. Costul estimat al acestor proiecte se ridică la 15 milioane de lei.
„În ceea ce priveşte investiţiile în sănătate, le vom continua. Secţia TBC şi Pneumologie nu are spaţiu în noul spital, pentru că normele medicale interzic acest lucru. Ele vor funcţiona în continuare într-o clădire distinctă, cea din cartierul Grădini, dar dorim să realizăm şi acolo o investiţie de la bugetul local de 2,8 milioane lei, pentru care ne-am pregătit încă din 2019. Acum sunt două secţii care funcţionează într-o singură clădire, ne-am consultat cu specialişti, am avut multe discuţii cu dl manager al spitalului, dr. Vlad Morariu, şi am hotărât să construim o clădire legată de clădirea veche, să reabilităm şi clădirea existentă, astfel încât Pneumologia să aibă o clădire distinctă, iar TBC-ul să fie secţie care funcţionează într-o clădire distinctă, interconectate între ele, astfel încât să respectăm fluxurile cerute de legislaţie.
Tot din cauza legislaţiei, Secţia de Boli Infecţioase nu poate funcţiona în spitalul nou. După efectuarea unor mici lucrări necesare, secţia va fi transferată în clădirea în care a funcţionat Maternitatea, pe str. Ion Creangă, astfel încât acea clădire realizată în anul 2017 pentru funcţiuni medicale să rămână în circuitul medical, iar serviciile să fie mult mai vaste şi să avem mult mai mulţi pacienţi pe care să îi putem trata la Fălticeni, pacienţi pe care, din lipsă de spaţiu, eram nevoiţi să îi transferăm la alte spitale, un neajuns atât pentru ei cât şi pentru aparţinători” ne-a spus primarul Cătălin Coman.
Centru Integrat pentru Medicina de Familie
Deschiderea noului spital din Fălticeni a dus la transferul a mai multor secţii externe în noua clădire, conducerea unităţii medicale urmând să cedeze dreptul de administrare al acestora în favoarea primăriei. În acest sens, consilierii locali au fost convocaţi marţi, 7 septembrie, să voteze, în şedinţă extraordinară, proiectul de hotărâre prin care este revocat dreptul de administrare al spitalului asupra Ambulatoriului de Specialitate, bucătăriei spitalului şi Secţiei de Pediatrie.
În locul Ambulatoriului de Specialitate (fosta Policlinică) va funcţiona primul centru integrat pentru medicina de familie din Fălticeni. Acesta ar urma să devină operaţional spre sfârşitul acestui an sau în prima parte a anului viitor, cele mai multe cabinete medicale din actualul ambulatoriu fiind relocate în ambulatoriul din noul spital, astfel că aproximativ 80% din spaţiile existente au rămas goale. În vechiul ambulatoriu au rămas cabinetele de pediatrie de la parter, cabinetul de psihiatrie de la ultimul etaj, cabinetul de radiologie şi cabinetele stomatologice, care vor continua să funcţioneze în imobil, acestea fiind în proprietatea medicilor.
Municipalitatea îşi propune să reunească în acest centru pe unii din cei 12 medici de familie din oraş, spre a-şi continua activitatea în condiţii cât mai bune. În cadrul Centrului Integrat pentru Medicina de Familie ar putea activa şi medici din alte specialităţi.
Secţia Pediatrie (Spitalul de Copii) din Parcul Prefecturii are 330 mp şi un teren aferent de 1.260 mp. Administraţia locală are două planuri pentru această clădire: deschiderea unei noi secţii medicale sau introducerea clădirii în infra-structura şcolară, pentru a putea fi folosită în scopuri educative, după ample lucrări de modernizare, spre pentru a fi adaptată acestui ultim scop.
Spitalul Municipal va renunţa şi la bucătăria de pe str. Maior Ioan, din apropierea Clubului Copiilor, clădire care aparţine Consiliului Judeţean Suceava.
Centru modern de imagistică medicală
Deşi este dotat cu aparatură de imagistică şi radiologie din gama de vârf a sistemelor de tehnică medicală regăsite în echiparea celor mai importante spitale din ţară, aparatură a cărei valoare depăşeşte 5 milioane de lei, fiind achiziţionată de la firme consacrate în domeniu, noul spital din Fălticeni va avea şi alte echipamente ultramoderne care vor creşte şi mai mult calitatea actului medical.
Conform edilului-şef, în curtea noului spital municipal, în perioada imediat următoare, va începe construcţia unei noi clădiri, care va adăposti unul dintre cele mai moderne centre de imagistică medicală.
„În curtea interioară a spitalului nou ne-am pregătit din timp şi dorim să construim în viitorul apropiat un centru de imagistică medicală RMN, un spaţiu pentru care avem un studiu de prefezabilitate. Investiţia se ridică la 6,8 milioane lei, este o clădire pe care am gândit-o să poată fi conectată cu noul spital, astfel încât să reuşim să îmbogăţim şi mai mult serviciile medicale pe acest palier. Sunt proiecte în valoare de 15 milioane de lei, sunt lucruri la care ne gândim din 2017, din 2018, împreună cu managerul Vlad Morariu.
Investiţiile în sănătate vor continua în municipiul Fălticeni cu sprijinul instituţiilor care ne-au ajutat şi până acum şi care sunt convins că ne vor ajuta şi în continuare. În primul rând Consiliul Judeţean Suceava, Ministerul Sănătăţii, dar şi toate celelalte instituţii care au competenţe” a declarat primarul.
Preţul mare al aparatului pentru RMN, situat între 900.000 şi 1,2 milioane de euro, impune atragerea unei surse de finanţare externă. Viitorul aparat de imagistică medicală va fi cumpărat cu fonduri europene sau de la Ministerul Sănătăţii, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul local.
Spitalul vechi din Fălticeni va fi demolat
După mai bine de un secol şi jumătate activitate, pavilionul central al Spitalului Municipal din Fălticeni urmează să fie demolat. Aleşii locali au aprobat un proiect de hotărâre în acest sens în luna mai a.c., în perioada scursă de atunci fiind realizat proiectul de demolare şi de sistematizare pe verticală a zonei, apoi fiind emise inclusiv autorizaţia de demolare şi cea de construcţie. Din bugetul local, anul acesta sunt alocate două milioane de lei dintr-un total de aproximativ 3,5 milioane lei, care include şi amenajarea spaţiului după demolare.
„Spitalul vechi cu toate dependinţele, inclusiv centrală, staţia veche de oxigen etc. va fi demolat. Am finalizat licitaţia pentru sistematizarea zonei, cu toate că aici avem mai multe probleme. Este un corp de bloc ANL lipit de spital, am găsit soluţii să avem acces separat atât auto cât şi pietonal pentru cei 56 de beneficiari ai locuinţelor, sunt fluxuri complet separate, care nu se vor intersecta, locatarii din blocul ANL nu vor putea ajunge în curtea spitalului doar dacă ies în stradă.
Pentru cele 56 de apartamente identificăm 60 de locuri de parcare, parcarea fiind o problemă nu doar în Fălticeni, ci peste tot în ţară. Accesul auto şi pietonal pentru locatarii de la blocul ANL va fi numai din strada Mihai Eminescu, spitalul urmând să aibă mai multe căi de acces. Vor fi locuri de parcare în zona spitalului, în locul spitalului vechi, care va fi demolat. Tot acolo vom avea şi un spaţiu verde, pentru a oferi un anumit grad de confort pacienţilor, aparţinătorilor şi personalului medical care lucrează în Spitalul Municipal Fălticeni. Şi în spatele spitalului va mai fi amenajată o parcare, în totală fiind 200 de locuri de parcare pentru spital” a precizat primarul Cătălin Coman.