„Ne-au făcut să fim mândri de ei”

Generalul Iulian-Constantin Vizitiu, caricaturistul Doru Axinte şi canotorul Ciprian Tudosă au primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni

După cum se anticipa, Consiliul Local Fălticeni a aprobat, vineri, 17 septembrie, în unanimitate, atribuirea celei mai înalte distincţii acordate de autorităţile locale generalului de brigadă, prof. univ. dr. ing. Constantin-Iulian Vizitiu, comandant al Academiei de Tehnică Militară „Ferdinand I” din Bucureşti, caricaturistului Doru Axinte şi canotorului Ciprian Tudosă.

În cadrul şedinţei, primarul Cătălin Coman, cel care a înmânat distincţiile locale  şi a prezentat motivele care au condus la decizia de nominalizări persoanelor care au primit titlurile de Cetăţean de onoare, arătând că, prin activitatea lor, cei trei cetăţeni de onoare „ne-au făcut să fim mândri de ei şi au contribuit din plin ca numele Fălticeni să fie pronunţat atât în ţară, cât şi în străinătate şi ne mândrim cu acest lucru”.

Prezent la şedinţa festivă, generalul de brigadă (r.) dr. Marius Dumitru Crăciun, cetăţean de onoare a municipiului Fălticeni, cel care a condus, timp de 8 ani Forţele pentru Operaţii Speciale din Armata României, militar de carieră cu o experienţă profesională impresionantă, implicat în constituirea, definirea şi dezvoltarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în Armata României, fiind primul ofiţer român care a făcut un curs în SUA şi primul ofiţer internaţional de stat major român la Celula de Coordonare a Parteneriatului pentru Pace, a scos în evidenţă efortul depus de generalul Iulian-Constantin Vizitiu pentru a ajunge la comanda celei mai impor-tante şcoli militare din România.

„Ca să ajungi pe funcţia în care este dumnealui a trecut cel puţin 30 – 40 de examene, de la admiterea la liceul militar, Academia Tehnică, şi după aceea toate examenele profesionale. Asta presupune foarte  multă muncă, foarte multă dăruire şi este un exemplu al meritocraţiei de care ne plângem cu toţii. Dl general Vizitiu este un  exemplu pozitiv în sensul acesta, pentru că  a ajuns pe  forţe proprii în funcţia în care este şi are şansa de  a transmite tinerilor pe care îi are în subordine din experienţa dumnealui. Academia Tehnică Militară este pe primele locuri în topul universităţilor din România, este o instituţie de elită comandată de un om de elită, care întâmplător sau nu este fălticenean” a  precizat generalul Marius Crăciun.

Prof. univ. dr. ing. Constantin-Iulian Vizitiu a mulţumit pentru onoarea de a intra în „Galeria oamenilor de seamă” ai Fălticenilor.

„Vă mulţumesc frumos pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o, mulţumesc domnului primar, Consiliului Local. Sunt născut în  Fălticeni, la 14 ani am luat drumul Câmpulungului pentru a absolvi Liceul Militar, după aceea am luat drumul Bucureştiului. Port amintiri frumoase din Fălticeni, pentru că în perioada în care am copilărit, când era să aleg între Suceava şi Paşcani, preferam Fălticeniul. Aici am o mare parte din rudele mele, tatăl meu a fost absolvent al Liceului «Nicu Gane», iar dacă nu luam admiterea la Liceul Militar, aş fi ales «Nicu Gane». Îmi aduc aminte de stadionul Fintex, de iarmarocul unde este ceasul acum, de inaugurarea stadionului «Nada Florilor»… Până a pleca la Câmpulung Moldovenesc, ştiam foarte bine oraşul Fălticeni. Să  fiţi convinşi că, la fel ca până acum, cuvintele mele despre municipiul Fălticeni nu sunt decât de laudă. Vă mulţumesc de încredere, aveţi tot respectul meu şi Doamne ajută!” a spus prof. univ. dr. ing. Constantin-Iulian Vizitiu.

Despre Doru Axinte, managerul public al municipiului, Alexandru Rădulescu, a precizat că „opera dumnealui, realizările în plan artistic şi numeroasele premii obţinute pot spune mult mai multe. A început prin a face o serie de schiţe a clădirilor vechi din Fălticeni care ne-au încântat pe toţi. Le găsiţi pe reţelele de socializare, iar acum face schiţe şi caricaturi ale personalităţilor fălticenene, desene pe care le vom  expune în noile spaţii culturale pe care le-am inaugurat la Biblioteca Municipală, la Galeria Oamenilor de Seamă. Va fi în continuare alături de noi şi ne va încânta cu lucrările dumnealui”.

„Mă aflu aici, la invitaţia dumneavoastră, cu emoţii, pentru că este o înaltă distincţie cetăţenească pe care mi-o conferiţi şi pentru care vă mulţumesc din suflet. Aceleaşi mulţumiri le adresez Clubului Rotary Fălticeni, care a înaintat această propunere către dumneavoastră.

Sunt legat de acest oraş fiind fălticenean şi eu, şi părinţii. Vreau să exprim şi în lucrările pe care le fac aceste sentimente de nostalgie pe care le am faţă de târgul în care am crescut, în care am fost educat, în care  am iubit şi ne-am despărţit de cei dragi. În aceste momente mă încearcă un sentiment aparte şi anume faptul că un  ochi mi se întristează, pentru că aş fi dorit să împărtăşesc acest moment cu părinţii mei care au trecut la cele veşnice de curând, iar un ochi se bucură pentru că mă aflu aici, printre dumneavoastră, în această onorantă adunare. Vă mulţumesc pentru marea onoare pe care mi-aţi făcut-o şi, fără pretenţia de a mă angaja în mod deosebit, după acest titlu nu va urma punct, va urma virgulă, pentru că pentru mine va  fi o nouă provocare, să fac mult mai mult pentru viaţa culturală. Faptul că activitatea de astăzi se încadrează în «Fălticeni – Mon amour» spune totul” a mărturisit Doru Axinte.

În ceea ce îl priveşte pe canotorul Ciprian Tudosă, primarul Cătălin Coman a spus că, la doar 24 de ani, a reuşit să obţină un număr impresionant de medalii la campionate europene şi mondiale de juniori şi seniori, totul culminând cu titlul de vicecampion olimpic la Tokyo.

Prezent la şedinţă, primul antrenor a lui Ciprian, antrenorul emerit Vasile Avrămia, un alt cetăţean de onoare a municipiului Fălticeni, a făcut o prezentare a rezultatelor obţinute de Ciprian Tudosă din perioada junioratului până în prezent, precizând că „a obţinut aproape toate medaliile posibile la toate nivelurile şi este încă tânăr. Sperăm ca la Olimpiada de la Paris, peste 3 ani, să  obţină locul I”.

După primirea înaltei distincţii locale, Ciprian Tudosă a mulţumit primarului Cătălin Coman, antrenorului Vasile Avrămia, Consiliului Local.

„Pe lângă ceea ce am făcut până acum, îmi revine sarcina să duc numele oraşului mai departe. Chiar şi în Japonia am întâlnit români, inclusiv moldoveni, pentru că suntem în toată lumea, care m-au întrebat de unde sunt. Le-am spus cu mare drag că sunt din Fălticeni, iar răspunsul primit a fost: aveţi mere foarte bune acolo.

Mă mândresc cu lucrul acesta şi sunt  sigur că de acum încolo voi schimba ceva. Aşa cum a spus domnul antrenor, am foarte multe titluri de vicecampion. Cred că acesta a fost doar începutul unei cariere îndelungate, pentru că am de gând să mai particip la minim două jocuri olimpice şi îmi place să spun că acest argint o să îl schimb în aur. Este o deosebită onoare pentru mine să fiu lângă domnul general Vizitiu astăzi, sper să îi calc pe urme, cu toate că eu sunt la nivelul de jos ca angajat în armată. Deşi am participat la foarte multe evenimente cu un public numeros, sunt emoţionat, cunosc foarte mulţi oameni prezenţi în această sală. Vă mulţumesc, vă sunt recunoscător şi sper ca în continuare să vă fac mândri cu numele oraşului” a declarat Ciprian Tudosă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.