5 octombrie – Ziua Profesorului: zi liberă pentru elevi și profesori

Marți, 5 octombrie, când este marcată Ziua Mondială a Educaţiei, începând cu 1994, va fi zi liberă pentru elevii și cadrele didactice 

Ziua Profesorului și Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie. În 2021, de Ziua Educației, se marchează 55 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966). La noi în țară, Ziua Educației și Ziua Profesorului sunt sărbătorite diferit (Ziua Învățătorului pe 5 iunie) începând cu anul 2013, potrivit unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale. Ziua de 5 octombrie este zi liberă, fiind prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educației și partenerii sociali.

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008) pentru a recompensa performanţele profesorilor.

Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împart între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

Până la sfârșitul anului mai sunt declarate zile libere:

30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;

1 Decembrie;

25 și 26 Decembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.