Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” a obținut Certificatul Lingvistic European

În ziua de 29 septembrie 2021 a avut loc ceremonia de atribuire a Certificatului Lingvistic European – European Language Label în timpul conferinței online LinguaFEST 10 „Languages for NEETs integration in the future Europe”.

Cei 5 câștigători ai Certificatului Lingvistic European Certificatul Lingvistic, printre care se numără și Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” din Fălticeni au fost desemnați  în urma evaluării candidaturilor primite de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Ceilalți câștigători sunt din instituții de învățământ din județele Arad, Botoșani, Constanța și Prahova.

Așa cum am aflat de la profesoara Magda Grigoraș, ziua de 29 septembrie 2021 va reprezenta un mare pas înspre întregirea statutului de Școală Europeană, titlu onorific pe care liceul colegiul fălticenean îl deține de cinci ori.

Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” este una dintre cele cinci instituții de învățământ la nivel național care a intrat în posesia acestui document valoros prin rezultatele obținute în cadrul proiectului european ,,EdComix” derulat prin  programul Erasmus+, rezultate care sunt în concordanță cu prioritățile europene. Caracterul motivant al activităților, originalitatea și creativitatea în domeniul învățării limbilor moderne, realizarea ghidurilor metodice ținând cont de nevoile de învățare ale elevilor, transferabilitatea rezultatelor proiectului în domeniul educațional sunt doar câteva aspecte regăsite în produsele intelectuale ale acestui proiect. Obiectivele generale ale proiectului Erasmus+ vin în întâmpinarea orelor de limba engleză pentru a facilita desfășurarea lor într-o manieră atractivă și centrată pe nevoile elevilor.

„Astfel, am demonstrat că benzile desenate reprezintă un instrument inovator în realizarea activităților de la clasă, formând profesori în cadrul cursului digital și primind feed-back viabil privind competențele asimilate folosind ghidurile metodice din acest proiect”, a declarat prof. Simona Trușcan, coordonatorul proiectului la nivelul instituției.

Certificatului Lingvistic European este un premiu care încurajează dezvoltarea de noi tehnici și inițiative în domeniul predării și învățării limbilor străine, precum și îmbunătățirea conștientizării interculturale în întreaga Europă. Comisia Europeană sprijină astfel de inițiative atât la nivel local, cât și la nivel național, certificatul urmărind, în special, să ridice standardele de predare a limbilor în toată Europa. Certificatul Lingvistic European este acordat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Proiectul EdComix, un suport extrem de important pentru profesorii de limba engleză

Proiectul EdComix și cele 6 produse intelectuale ale sale reprezintă un suport extrem de important pentru profesorii de limba engleză care doresc să folosească o metodologie inovatoare și fiabilă de lucru la clasă cu elevii din învățământul secundar.

Profesorii se pot familiariza ei înșiși cu elementele de bază ale designului digital, își pot rafina simțul estetic și creativ, își pot îmbunătăți și atenția pentru detalii, pot proiecta conținut mai atrăgător pentru elevi în contexte diferite de învățare: elementele de vocabular, gramatica, sintaxa, tehnicile de învățare și alte structuri lingvistice trebuie selectate pentru a se potrivi cu tema benzii desenate.

„În acest proiect am demonstrat că elevii au șansa de a-și spori abilitățile de alfabetizare vizuală și multimodală atunci când învață prin intermediul benzilor desenate, folosind gândirea critică și competențele cognitive. În cadrul proiectului EdComix oferim un curs de învățare electronică pe care profesorii și educatorii îl pot urma, beneficiind de un ghid de 25 de ore și de materiale despre cum să își creeze propriile benzi desenate pentru nevoile specifice ale clasei lor”, ne-au precizat cadrele didactice din echipa de proiect a Colegiului „Mihai Băcescu”.

Astfel, pe parcursul utilizării celor 6 produse intelectuale, profesorii se pot transforma în supereroi și pot folosi benzile desenate ca material didactic, respectând cerințele curriculare sau într-un cadru mai puțin formal, pentru a îmbunătăți achizițile lingvistice ale elevilor lor, pentru a-i provoca cognitiv și a-i motiva afectiv. Cele 6 produse intelectuale ale proiectului sunt: 1 ghid metodic de creare și folosire a benzilor desenate la ora de limba engleză, 1 curs digital de training dedicat profesorilor de engleză, trainerilor în crearea și folosirea benzilor desenate, 1 ghid de folosire a noilor materiale cu elevii care necesită învățare diferențiată, 1 ghid cu 45 pachete cu lecții și 90 benzi desenate pentru nivelurile A2/B1, 1 ghid de creare și organizare de workshop-uri cu benzi desenate pentru elevi, 1 ghid final de implementare cu recomandări de la utilizatori, experiențe și bune practice din timpul proiectului.               

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.