Guvernul a aprobat sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje din sticlă, plastic sau metal

Guvernul a aprobat luni, 4 octombrie, o hotărâre care reglementează sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR). Aceasta se referă la ambalaje de băutură din sticlă, plastic sau metal, iar magazinele vor fi obligate să le preia.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, acest sistem presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

Prevederile hotărârii se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

SGR-ul funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Conform ministrului Mediului, Barna Tánczos, implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deșeurilor din luna august a acestui an.

Conform sistemului garanție-returnare, ambalajele returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori, întreaga infrastructură tebuie să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.