Apel la responsabilitate și respectarea legislației pentru prevenirea răspândirii SarsCov 2

Și în acest week-end polițiștii continuă acțiunile de prevenire a răspândirii SarsCov2, obiectivul principal fiind informarea și responsabilizarea cetățenilor și administratorilor de unități economice cu privire la necesitatea respectării măsurilor sanitare dar și aprevederilor legale incidente problematicii Covid19.

Se acționează în sistem integrat cu efective de jandarmi și poliție locală, în special în zonele cu rată crescută de infectare.

O atenție desosebită se va acorda verificării modului de respectare a legii de către operatorii economici și organizatorii de evenimente private.

Polițiștii utilizează dispozitivele electronice din dotare pentru verificarea certificatelor verzi care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală și atenționează cu privire la legalitatea procurării și utilizării acestor documente.

La data de  14.10.2021, ora 22.40, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei, au fost sesizați de către o persoană anonimă, despre faptul că la un restaurant de pe raza comunei Boroaia, jud. Suceava, este organizată o petrecere la care participă persoane nevaccinate. La restaurantul respectiv a fost identificat un bărbat din com. Boroaia, care a relatat că a organizat o petrecere privată. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în incinta localului se aflau aproximativ 20 de persoane, toate fiind verificate cu dispozitivele eletronice de citire a cerificatelor verzi, fiind identificate 4 persoane care nu au putut face dovada certificatului verde electronic COVID.  S-a procedat la sancționarea contravențională pentru cei patru participanți, precum și la sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 2000 lei pentru organizator, conform Legii 55/2020, fiind totodată întrerupt evenimentul și evacuate persoanele.

Reamintim că în conformitate cu H.G 1090 din 2021, în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori, printre care se numără și municipiul Fălticeni, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00, cu următoarele excepții:

– deplasare în interes profesional inclusiv, între locuință gospodărie și locul locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță și pentru achiziționarea de medicamente.

– deplasări în afara localităților, a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul trenul autocare sau alte mijloace de transport persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate.

-din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau decesul unui membru de familie.

Aceste restricții nu se aplică pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV 2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii, în spații închise și/sau deschise publice și/sau private să își organizeze și să desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00-22:00, în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori.

În intervalul orar 22,00- 5,00 operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise publice și sau private pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Aceste măsuri nu se mai aplică dacă incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori sau dacă incența acumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/ 1.000 de locuitori.

Unitățile farmaceutice,  benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrat la domiciliu,  precum și operatoriI economici din domeniul transportului rutier de persoane și de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.