Proiectul „Ecoturism și educație ecologică în Parcul Național Călimani” a fost încheiat cu succes!

Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice și Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și Administrația Parcului Național Călimani R.A., au implementat în această vară proiectul: Ecoturism și educație ecologică în Parcul Național Călimani. Acest proiect face parte din cadrul programului Spații Verzi, finanțat de MOL Romania și Fundația pentru Parteneriat.

Prin intermediul acestuia, organizatorii au reusit continuarea programului de educație ecologică pentru elevii comunităților din destinația de ecoturism Țara Dornelor și îmbunătățirea experienței de vizitare a Parcului Național Călimani. Printre activitățile derulate în cadrul acestui peoiect, putem aminti:

  1. Dezvoltarea pepinierei educative amenajată în curtea Centrului de Vizitare al Parcului Național Călimani, prin implicarea elevilor școlilor partenere din destinație. În urmă cu doi ani, tot prin intermediul programului Spații Verzi, elevii Școlilor Gimnaziale din comunele Panaci și Șaru Dornei au plantat puieți de molid în acestă mini-pepinieră. Anul acesta, alți elevi din Țara Dornelor au luat parte la dezvoltarea pepinierei, învățând, prin activități practice, etapele de viață ale unui arbore.
  2. Organizarea zilei Parcului Național Călimani, pe data de 23 iunie a.c.. În acest an datorită condiițiilor deosebite create de pandemie, cu ocazia zilei parcului au fost organizate tururi ghidate pe poteca tematică din fosta exploatare de sulf. De asemenea o parte din elevii școlilor din Șaru Dornei și Panaci au participat la o excursie cu ghid în Parcul Național Călimani.
  3. Înființarea unui nou punct de informare turistică în vecinătatea potecii tematice din Fosta Exploatare de Sulf Călimani, cu scopul de a îmbunătăți calitatea experienței de vizitare a Parcului Național Călimani, responsabilizând, totodată, comunitatea și oaspeții ei în direcția respectului pentru natură și biodiversitatea acesteia.

Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice

 

  • Parcul Național Calimani a fost înființat în 2000 și acoperă puțin peste 24.000 de hectare în nordul României, cuprinzând principala zonă vulcanică din Carpații Orientali. Parcul Național Călimani este o arie protejată de interes național și se întinde pe teritoriul administrativ a patru județe: Mureș, Suceava, Harghita și Bistrița-Năsăud. Parcul este cunoscut pentru caracteristicile sale geologice unice. Acesta găzduiește multe carnivore mari (inclusiv urși bruni și lupi) și păsări (cum ar fi șoimii pelerini și cocoșul de munte). Parcul conține, de asemenea, o serie de specii rare de plante și zone întinse de pădure veche. Deși accesul în parc este facilitat de unele drumuri, regiunea este încă sălbatică și îndepărtată, făcându-l un paradis pentru vizitatorii de pretutindeni, iubitori de drumeție, cicloturism, schi de tură, turism ecvestru. http://www.calimani.ro/
  • Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice – Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice (APCVS) s-a înființat în anul 2010, urmare a dorinței membrilor fondatori de a se implica activ în dezvoltarea responsabilă a Țării Dornelor. Asociația a desfășurat în această perioadă multe activități de conștientizare a comunităților locale prin organizarea de întâlniri publice, acțiuni de voluntariat etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.