Romania a cumpărat cea mai scumpă energie electrică din Europa, pentru consumul zilei de miercuri

România a cumpărat cea mai scumpă energie electrică din Uniunea Europeană , pe piața spot, plătind peste 1.300 de lei/MWh. Astfel, valoarea facturilor la electricitate pe care le vor plăti românii până la aplicarea masurilor anunțate de autorități va fi tot mai mare.

România și Ungaria au cumpărat marți, 19 octombrie, pentru consumul zilei de miercuri, cea mai scumpă energie electrică din Europa. Potrivit datelor centralizate de siteul EnergyLive.cloud  , pentru un MWh s-a plătit peste 1.300 de lei, fiind ea mai mare cotație la care cumpăra energia pentru ambele țări. Acestea nu sunt prețurile pe care le plătește acasă fiecare consumator, ci prețurile cu care se tranzacționează energia pe bursele de profil. De acolo cumpără furnizorii, care mai departe vând către populație și firme. La prețul final se mai adaugă tarifele de transport și distribuție, dar și contribuțiile pentru cogenerare și energie verde, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA)

Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la nivelul de 263,89 de euro/MWh pentru România și Ungaria, cu aproape 30 de euro mai amre față următorul preț, cel plătit de Slovenia. De altfel, țările din Europa Centrală și de Est, cu excepția Poloniei, au plătit cel mai mult pentru achiziționarea energiei. La polul opus, Germania a cumpărat marți energie pe 60 de euro, iar Polonia cu aproape 80 de euro/MWh.

România producea în data de 19 octombrie ora 19,00 un total 6307 MW/h potrivit datelor Transelectrica.

  • 32.12% Hidro – 2026 MW
  • 22.65% Cărbune – 1429 MW
  • 22.26% Nuclear – 1404 MW
  • 21.32% Hidrocarburi – 1345 MW
  • 1.14% Biomasa – 72 MW
  • 0.51% Eolian – 32 MW
  • 0.00% Fotovoltaice – 0 MW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.