Peste 100 de candidaţi s-au înscris pentru concursul de intrare în rezidenţiat

Un număr de  106 candidaţi au depus la DSP Suceava dosare de înscriere pentru concursul de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie.

Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, consilier Gabriela Băncilă, din totalul celor 106 candidaţi, 33 au depus dosare de înscriere la concurs pentru domeniul medicină, alţi 32 pentru domeniul medicină dentară, iar 41 pentru domeniul farmacie.

Ministerul Sănătăţii organizează concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie în data de 21 noiembrie a.c., concurs care se va desfăşura în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Conform Ministerului Sănătăţii, unităţile şi specialităţile pentru care se organizează rezidenţiat pe post, precum şi cifra de şcolarizare pe domenii şi specialităţi au fost aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. Sursa citată a precizat că numărul de locuri şi posturi pe domenii şi specialităţi sunt stabilite defalcat pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie, în funcţie de capacităţile de pregătire pe specialităţi ale acestora, de Ministerul Sănătăţii şi Grupul universităţilor de medicină şi farmacie din România, fiind aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore. Întrebările sunt diferite, în funcţie de domeniu.

„Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/ posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/ posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu” a mai precizat MS.

La concurs pot participa candidaţii care sunt posesori ai unei diplome de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta, rezidenţii aflaţi în pregătire, specialiştii care doresc să efectueze pregătire într-o altă specialitate, cu respectarea prevederilor legale, privitor la obţinerea celei de a doua specialităţi, specialiştii care au efectuat programul de pregătire prin rezidenţiat, forma pe post, pot obţine a doua specialitate după îndeplinirea condiţiei din actul adiţional încheiat la contractul de muncă, candidaţii care îndeplinesc condiţiile privind cetăţenia, respectiv care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi au diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta.

La concursul de rezidenţiat sunt admişi numai candidaţii care sunt apţi din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea activităţii în domeniul pentru care candidează, conform certificatului medical aflat la dosarul de înscriere, precizează MS.

De menţionat este că înscrierile pentru concurs s-au efectuat prin direcţiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu reţea sanitară proprie. Dosarele de concurs au putut fi depuse exclusiv prin poştă sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, în perioada 15 – 26 octombrie a.c., inclusiv data poştei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.