Peste 6.000 de tablete şcolare şi 340 de laptopuri pentru activitatea didactică din Fălticeni

Peste 6.400 de elevi și mai mult de 340 de profesori vor primi tablete și laptopuri cu acces inclus la internet, pentru activități școlare în mediul online. Achizițiile au fost efectuate după semnarea  de către Primăria Municipiului Fălticeni a contractului de finanțare prin Axa 2 a Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.

 Primăria Fălticeni a achiziţionat, cu finanţare europeană, un număr de 6.450 de tablete, 345 de laptopuri şi peste 200 de camere web videoconferinţă pentru sălile de clasă. Este primul pas coerent și absolut necesar în direcția digitalizării școlilor din urbea de pe Șomuz. Echipamentele IT mobile și celelalte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice online au fost cumpărate prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, axa prioritară 2- Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – TIC, pentru o economie digital competitivă, acţiunea 2.3.3 – Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-sănătate şi e-cultură, secţiunea e-educaţie,

Conform primarului Cătălin Coman, numărul de dispozitive electronice a fost stabilit după o consultare care a avut loc cu conducerea fiecărei unităţi şcolare, cheltuieli eligibile pentru finanţarea europeană sunt de 98%, respectiv peste 9.200.000 lei inclusiv TVA, de la bugetul local fiind asigurată cofinanţare cheltuielilor eligibile, în procent de 2% respectiv 186.000 lei, inclusiv TVA.

2.000 de tablete vor ajunge la elevii din mediul rural care studiază în Fălticeni

„Contractul a  fost semnat pe data de 2 noiembrie şi săptămâna viitoare vor veni  6.450 de tablete livrate de Orange Romania. Am avut o discuţie cu directorul Orange, le au pe stoc şi săptămâna viitoare ne-au asigurat că le vom primi. Tabletele vor fi distribuite tuturor copiilor de la unităţile şcolare, cu excepţia grădiniţelor care, din păcate, nu au fost eligibile pentru finanţare europeană. Peste încă o săptămână vor veni şi cele 345 de laptopuri pentru cadrele didactice din municipiul Fălticeni. Aici contractul a fost câştigat de Vodafone. Tot atunci vor ajunge şi camerele web pentru realizarea de discuţii interactive la nivelul unităţilor şcolare. Este un proiect cu finanţare europeană, 92 de miliarde de lei vechi sunt bani europeni, la care se adaugă contribuţia municipiului Fălticeni de aproape 2 miliarde de lei vechi. Tabletele şi laptopurile vor avea internet nelimitat pentru 24 de luni, plătit în cadrul proiectului.

Prin acest proiect ajutăm indirect şi localităţile din jurul Fălticeniului pentru că, din cei 6450 de elevi aproape 2.000 sunt din satele şi comunele din vecinătate”, ne-a spus primarul Cătălin Coman.

Asigurarea resurselor pentru instruirea online, o prioritate în perioada actuală

Asigurarea resurselor pentru instruirea online a devenit esențială în contextul situației actuale la nivel național, dar și global. Odată cu obligativitatea formei de derulare a școlii online, am asistat la imersia tehnologiei, a internetului și a virtualului în cele mai importante domenii ale vieții cotidiene: educație, muncă, divertisment, relații sociale. Contextul pandemic a arătat, pe de o parte, gradul de digitalizare al societății, în general, nivelul competențelor digitale al fiecăruia dintre noi, iar pe de altă parte, a forțat asigurarea resurselor educaționale digitale în totalitatea formelor de educație (formală, non-formală și informală), precum și a educației pe tot parcursul vieții.

„Nu am făcut acest proiect numai pentru şcoala online, am depus proiectul pentru toate activităţile şcolare şi extraşcolare care se pot desfăşura într-o unitate de învăţământ.  Dacă  se va intra în online vor avea posibilitatea să lucreze de la domiciliu, dar fiecare profesor şi elev, mai ales că este internet nelimitat pentru 24 de luni, va  putea derula orice activitate didactică, ceea ce este un lucru  foarte bun.

Săptămâna viitoare cele 6.450 de tablete trebuie verificate, puse cartelele sim, verificate dacă funcţionează, trebuie lipite acele autocolante informative specifice proiectelor finanţate de Uniunea Europeană. Tabletele vor avea statutul manualelor şcolare, vor fi predate către părinţi printr-un proces verbal, părintele asumându-şi responsabilitatea privind păstrarea în bune condiţii a tabletei. Sunt şi aici anumite riscuri, sperăm să nu fie vândute. Din fericire au un dispozitiv de identificare şi de urmărire, și dacă le vor vinde le vom găsi. Dar sper să nu fie cazul”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Pentru a evita o creştere infecţiei cu coronavirus, dar şi pentru a crea condiţiile necesare desfăşurării activităţilor didactice, una dintre măsurile adoptate prin OUG nr. 144 din 24 august 2020 pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice, în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2, se referă la asigurarea accesului elevilor la procesul de învăţare în mediul online.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.