Primele teste rapide Covid-19 pentru elevi vor ajunge în școli săptămâna viitoare

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că primele teste rapide COVID-19 cu probă de salivă, destinate testării elevilor, ar urma să ajungă în şcoli în a doua parte a săptămânii viitoare, precizând că testele din lotul I sunt utilizate şi în Germania, Franţa şi Portugalia.

„Am fost asigurat de către Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate că astăzi se semnează contractele subsecvente pentru lotul 1. Mâine se vor semna contractele subsecvente pentru loturile 2 şi 3. De asemenea, e nevoie de o perioadă între 1 şi 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanţie bancară, o etapă fără de care achiziţiile nu ar fi derulate în legalitate. După depunerea scrisorilor de garanţie bancară, câştigătorii desemnaţi la nivelul lotului 1 au la dispoziţie o perioadă între 1 şi 5 zile pentru a livra aceste teste în şcoli. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ne-a asigurat că în maximum 24 de ore de când primeşte aceste teste, cu ajutorul direcţiilor de sănătate publică din fiecare judeţ şi cu sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene, va face în aşa fel încât testele să ajungă în şcoli. Asta se va întâmpla cel mai probabil în a doua parte a săptămânii viitoare”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, până atunci, Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii sprijin în elaborarea unei proceduri pentru folosirea acestor teste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.