Acțiuni pentru monitorizarea și sprijinul copiilor din medii defavorizate

Acțiuni în sistem integrat ale polițiștilor și asistenților sociali pentru monitorizarea și sprijinul copiilor din medii defavorizate

Având în vedere particularitățile sezonului rece dar și vulnerabilitățile sociale pe care le implică, polițiștii acționează în această perioadă pe raza întregului județ în comunitățile defavorizate pentru identificarea persoanelor care se află în situații de risc infracțional sau victimal, vizând totodată identificarea minorilor sau a altor persoane defavorizate care nu au condiții conforme de dezvoltare fizică și psihică, în vederea sprijinirii acestora prin intermediul instituțiilor de protecție socială și cu atribuții în domeniu.

În data de 06.12.2021, în intervalul orar 08.00 – 24.00, Secția 9 Poliție Rurală Șcheia a organizat și executat o acțiune preventivă pe linia identificării abaterilor la prevederile OUG nr. 97/2005 (republicată) privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor.

Acțiunea a avut ca scop depistarea persoanelor cu ședere nelegală, a celor care nu justifică legal prezența și/ sau urmărite în temeiul legii. Totodată acțiunea a avut ca obiectiv prevenirea  delincvenței juvenile și victimizării minorilor, prevenirea abandonului și absenteismului școlar, menținerea ordinii și siguranței publice și creșterea gradului de siguranță rutieră pe raza satelor Șcheia și Liteni (comuna Moara).

La acțiunea organizată au participat polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Șcheia, în echipe mixte formate cu lucrători din cadrul Primăriei Comunei Șcheia ( Poliția Locală și Autoritatea Tutelară ) și din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava.

La acțiunea organizată au participat în total de 14 lucrători, 10 lucrători din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Șcheia, 2 lucrători din cadrul Poliției Locală Șcheia, 1 lucrător din cadrul Primăriei Comunei Șcheia – Autoritatea Tutelară și 1 lucrător din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava, acționând cu 6 autospeciale din dotare.

 

În cadrul acțiunii au fost legitimate 147 de persoane fiind dispuse conform OUG nr. 97/2005 (republicată) privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor față de 19 persoane.

Au fost consiliate 11 persoane identificate în situații de risc, fiind incluse în programele de asistență socială.

Au fost legitimate 4 persoane străine de localitate, fiind dispuse măsuri de reglementare a șederii.

Cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Primăriei Comunei Șcheia – Autoritatea Tutelară și Poliția Locală Șcheia, precum și a lucrătorilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava, au fost efectuate vizite la un număr de 12 familii în scopul prevenirii delincvenței juvenile și victimizarea minorilor, ocazie cu care au fost identificate două cazuri noi de neglijență în familie (în două familii de pe raza comunei Șcheia), iar în funcție de datele obținute în urma monitorizării acestora urmează a fi demarate demersurile procedurale în vederea instituirii unor măsuri de protecție pentru copii.

Totodată, polițiștii împreună cu ceilalți lucrători participanți au oferit familiilor nevoiașe mici cadouri, constand în artocole de îmbrăcăminte și alimente familiilor defavorizate și care în urma monitprizării activității au depus eforturi pentru a asigura prezența la școală a copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.