Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie la 7,8 la sută

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat luni, 13 decembrie, că rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2020 este 7,8%.  Potrivi INS, indicele preţurilor de consum în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2021 este 100,00%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 7,4%.

Inflația a scăzut ușor față de luna trecută, când era de aproape 8%, lucru anticipat de analiștii economici în condițiile în care de la 1 noiembrie a intrat în vigoare schema de compensare și de plafonare a prețurilor din energie, cu toate că tariful la gaze a crescut cel mai mult față de acceași lună a anului trecut, cu peste 49%. Mai mulți bani plătim acum față de anul trecut și pentru energia electrică și cea termică, cu 8, respectiv 10 %.

Datele INS arată că cel mai mult în luna noiembrie au crescut prețurile produselor nealimentare, cu peste 10%, urmate de alimente, cu 6,10% și servicii cu peste 4%.

Potrivit datelor INS, toate alimentele s-au scumpit comparativ ca anul trecut. Topul scumpirilor este dominat de ulei, al cărui preț a crescut cu aproape 28%, kilogramul de cartofi a crescut cu 23% mai mult față aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pâinea, făina și mălaiul s-au scumpit cu peste 9, respectiv 12%. Pentru multe dintre aceste alimente am plătit în noiembrie mai mult și dacă ne raportăm la luna octombrie.

Experţii Băncii Naţionale se așteaptă ca rata inflației să coboare și în decembrie, până la 7,5%, inflația urmând a relua trendul ascendent când expiră schema de sprijin pentru facturile la gaze și energie ale populației. BNR estimează că inflația va ajunge la 8,6% în aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.