Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” începe în 20 decembrie

Potrivit informaţiilor publicate  de Administraţia Fondului pentru Mediu, etapa înscrierii beneficiarilor va demara la data de 20 decembrie şi se va derula până la epuizarea bugetului, după acelaşi principiu ca în trecut „primul venit, primul servit”. Bugetul disponibil este de 280 de milioane de lei conform anunțului de pe site-ul AFM. https://afm.ro/sisteme_fotovoltaice.php

Programul se adresează în special proprietarilor de case, iar cei care au locuințe într-un bloc trebuie să se asocieze cu vecinii pentru a putea respecta condițiile de finanțare.

Reprezentanții Administrației Fondului de Mediu (AFM), instituție din subordinea ministerului de specialitate, au anunțat la începutul lunii trecute că până pe 16 decembrie se finalizează înscrierea firmelor care pot face proiecte și apoi monta sistemele fotovoltaice anul viitor, în cadrul finanțărilor asigurate de „Casa Verde”.

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt:

  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric);
  • cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
  • Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii

Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.600 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.600 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.