Respectarea măsurilor de carantinare în vederea gestionării situației pandemice

Polițiștii atrag atenția asupra necesității respectării măsurilor de carantinare în vederea gestionării situației pandemice

 Având în vedere specificul perioadei și al Sărbătorilor de iarnă, polițiștii preconizează un aflux sporit de persoane care se întorc în această perioadă din străinătate pentru a petrece Crăciunul și Anul Nou împreună cu familiile.

Contextul pandemic european a impus necesitatea adoptării unor măsuri sanitare și de prevenire sporite pentru gestionarea situației pandemice SarsCov2.

Deși întelegem necesitatea de socializare și interacțiune socială, facem apel la toți cetățenii să respecte măsurile de carantină impuse conform legii și să aibă un comportament responsabil care să le asigure sănatatea atât lor cât și celor dragi din familie.

Reamintim că, în conformitate cu legislația actuală în perioada 10.12.2021 ora 00:00 – 08.01.2022 ora 24:00, sunt stabilite următoarele reguli de aplicare a măsurii carantinei referitoare la persoanele care sosesc în România:

  1. Se instituie măsura carantinei cu o durată de 14 zile la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu privire la persoanele care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, astfel:
  2. a) persoanele care sosesc din zona Verde sau Galbenă și nu prezintă dovada vaccinării, dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară ori dovada testării negative RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
  3. b) persoanele care sosesc din zona Roșie și nu prezintă dovada vaccinării sau dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.
  4. Se instituie măsura carantinei cu o durată de 10 zile la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană aflate în zona Roșie, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
  5. Se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 14 zile cu privire la persoanele care sosesc din statele terțe și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
  6. Se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 10 zile pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din statele terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
  7. Pentru identificarea categoriilor exceptate de la măsura carantinei (minori și anumite categorii de persoane conform legii) vă rugăm să accesați în permanență sursele oficiale de informare și să verificați în prealabil modificările legislative.

 

În ultimele zile polițiștii suceveni au intensificat activitățile de verificare și control a persoanelor carantinate, fiind identificate, din păcate numeroase situații în care cetățenii nu au respectat măsurile impuse.

 

La data de 17.12.2021, ora 01:40, patrula de siguranță publică în timp ce efectua activități de patrulare pe str. Calea Burdujeni din mun. Suceava a procedat la legitimarea unui tânăr care se deplasa pedestru pe str. Calea Burdujeni și nu justifica prezența în zonă. S-a procedat la legitimarea persoanei, stabilindu-se că este un tânăr de 22 de ani, cu domiciliul în sat Buda, com. Zvoriștea. Acesta a venit în mun. Suceava cu un autoturism, însoțit de către doi prieteni, cu intenția de a servi masa la un fastfood.

S-a procedat la verificarea numitului tânărului în bazele de date și s-a constatat că acesta figurează cu ”alertă coronavirus”, fiind în carantină în perioada 05.12.2021-18.12.2021, cu adresa indicată de carantinare în sat Buda, com. Zvoriștea, jud. Suceava.

Bărbatul a fost sancționat contravenţional conform Legii 55/2020, art. 65, lit. i, cu amendă în valoare de 1.000 lei și a fost îndrumat către domiciliu.

 

La data de 17.12.2021, ora 12.21, lucrătorii de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 15 Vatra-Dornei, cu ocazia verificărilor efectuate privind respectarea măsurii carantinării dispusă față de un bărbat din comuna Crucea, sat Crucea, jud. Suceava, au constatat că acesta nu a respectat măsura fiind plecat spre municipiul București.

În urma verificărilor s-a stabilit că bărbatul figurează cu alertă ”carantină”, introdusă în data de 05.12.2021, pentru perioada 04.12.2021 – 17.12.2021.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în sumă de 1000 lei, conform Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurii izolării/carantinării la domiciliu.

Despre incident a fost informată Direcția de Sănătate Publică Suceava.

 

Tot la data de 17.12.2021, ora 12:43, o patrulă mixtă polițist jandarm din cadrul  Poliției Municipiului Suceava – Biroul Ordine Publică, în timp ce efectua activități de verificare a persoanelor izolate/carantinate la domiciliu, s-au deplasat la adresa de domiciliu a unui bărbat care figurează cu ”alertă coronavirus”, fiind în carantină în perioada 10.12.2021-23.12.2021, acesta nefiind identificat la domiciliu.

De asemenea, s-a procedat la contactarea lucrătorilor din cadrul DSP Suceava, aceștia precizând că cel în cauză figurează în evidențele lor cu adresa de carantinare la locul de domiciliu, nefiind înregistrată nicio derogare cu privire la încetarea măsurii de carantinare și nicio altă adresă de carantinare.

Având în vedere cele constatate, s-a procedat la sancţionarea contravenţională a bărbatului conform Legii 55/2020, art. 65, lit. i, cu amendă în valoare de 1.000 lei.

Și în perioada următoare polițiștii vor intensifica acțiunile de verificare și control. Atragem atenția asupra faptului că vom acționa cu femitate, sancțiunile prevăzute de art. 66 din Legea nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurii carantinei fiind cuprinse între 1000 și 5000 lei.

Reamintim totodată, că scopul principal nu este sancționarea cetățenilor, ci responsabilizarea și conștientizarea acestora, pentru ca împreună să putem depăși cât mai curând această perioadă și să ne reîntoarcem la normalitatea deplină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.