Fără doza booster, certificatul verde este valabil doar 9 luni pentru călătoriile intra-europene

Comisia Europeană a decis marţi, 21 decembrie limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă. După o doză booster, valabilitatea certificatului verde europen va fi prelungită. Noile reguli vor fi obligatorii pentru cele 27 de state UE de la 1 februarie, statele UE fiind obligate să permită călătorilor complet vaccinaţi accesul pe teritoriul lor.  Anunțul a venit în momentul în care mai multe state UE introduc cerințe suplimentare pentru călători, în încercarea de a reduce răspândirea variantei Omicron. Statele sunt Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia, Cipru şi Austria.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru.

Limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC). Acesta a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.