Elevii sunt nemulțumiți de decizia prin care s-a majorat pragul pentru bursa de merit

Consiliul Naţional al Elevilor a anunțat printr-un comunicat de presă că nu este de acord cu modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, așa cum a fost stabilit printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial marți, 4 ianuarie 2021.

Astfel, bursele de merit nu se mai acordă elevilor sub media 9,50, față de 8,50 cum era până acum, iar cele de studiu sunt condiționate de media 7,50, în loc de 7,00.  Bursele sociale se acordă inclusiv elevilor din rural care merg la școală în altă localitate, dacă nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu.

O condiție de acordare a burselor este și numărul de absențe care nu trebuie să fie mai mare de 10 nemotivate. Cuantumul minim al burselor școlare se modifică în felul următor: 500 ron, pentru bursa de performanță, 200 ron, pentru bursa de merit, 150 ron, pentru bursa de studiu, 200 ron, pentru bursa de ajutor social.

„Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Organizaţia solicită, totodată, ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul şcolar 2022-2023, în aşa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces, precum şi reluarea discuţiilor alături de partenerii de dialog social cu privire la modificările care trebuie aduse criteriilor folosite în momentul actual.

„Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.