A treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală

În perioada 21-23 ianuarie, staţiunea Vatra Dornei găzduieşte, pe pista de sanie „Bucovina”, a treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală.

Sportivii sunt aşteptaţi la Vatra Dornei, miercuri, 19 ianuarie, urmând ca în după-amiaza zilei de joi să aibă loc şedinţa tehnică şi o întâlnirea (ora 19.00) a oficialităţilor locale cu conducerea Federaţiei Internaţionale de Sanie, Federaţiei Române de Bob şi Sanie şi reprezentanţii echipelor ţărilor participante la competiţie.

Programul oficial al competiţiei începe vineri, 21 ianuarie, la ora 09.30, cu antrenamentele la simplu masculin, feminin, calificările la simplu masculin şi feminin, antrenamentul la proba de dublu şi calificările la dublu. Potrivit programului publicat de Federaţia Internaţională de Sanie, zilele de concurs sunt sâmbătă şi duminică. Sâmbătă, 22 ianuarie, de la ora 10.00, este programată etapa a III-a de sanie simplu masculin – manşa I de concurs, de la ora 12.00 va avea manşa a II-a, urmată de ceremonia acordării buchetelor de flori şi cea de premiere a participanţilor la etapa a III-a la proba de simplu masculin. Duminică, 23 ianuarie, la ora 10.00, se va da startul la proba de sanie dublu – manşa I de concurs, urmată, jumătate de oră mai târziu, de proba de sanie feminin – manşa I de concurs. La ora 11.30 se va da startul manşei a II-a de concurs în proba de dublu, după care va avea loc festivitatea de înmânare a buchetelor de flori şi cea de premiere a participanţilor la etapa a III-a a Cupei Mondiale, proba de dublu. Competiţia va fi încheiată cu manşa a II-a de concurs în proba de simplu feminin şi festivitatea de premiere a sportivelor care vor urca pe podiumul de premiere. În funcţie de temperaturile înregistrate în oraşul staţiune şi pentru a proteja gheaţa, o parte dintre probele de concurs se pot desfăşura la alte ore, decizia urmând a fi luată în funcţie de situaţie de oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie.

O competiţie organizată de Federaţia Internaţională de Sanie

Etapa de Cupă Mondială de sanie pe pistă naturală din staţiunea suceveană este organizată de către Federaţia Internaţională de Sanie (FIL) şi Federaţia Română de Bob şi Sanie (FRBS), în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria municipiului Vatra Dornei şi Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei (CSI Vatra Dornei). În aceste zile, factorii implicaţi depun un efort deosebit pentru a asigura amenajarea pârtiei şi pentru a oferi o calitate a gheţii cât mai bună. În anii trecuţi, la etapele de Cupă de Mondială din Bucovina au participat sportivi din 15-20 de ţări, întrecerea fiind dominată de sanierii din Italia, Austria şi Rusia.

Cu siguranţă, şi în acest an, competiţia va fi una extrem de strânsă, dar şi foarte spectaculoasă pentru publicul prezent, deoarece pe pârtia de la Vatra Dornei se vor întrece cei mai titraţi sportivi la această disciplină, printre care se numără şi campionii mondiali şi europeni. Prima etapă din acest sezon a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală a avut loc la Umhausen, Austria, în perioada 7-9 ianuarie, iar a doua are loc în aceeaşi staţiune austrică în acest weekend (14-16 ianuarie).

9 ani de competiţii pe pista de sanie de la Vatra Dornei

Evenimentul sportiv găzduit săptămâna viitoare de staţiunea Vatra Dornei este unic în România, ţara noastră fiind gazdă din anul 2013 pentru competiţiile de sanie pe pistă naturală.

În România, sania se practică în aproximativ 20 de cluburi sportive, dintre care două în Vatra Dornei (CSI şi CSS), sportivii români participând în circuitul Cupei Mondiale din anul 2009, cele mai bune rezultate fiind obţinute de lotul de sanieri pregătit de profesorul pensionar Octavian Pungovschi, fost director al Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, singurul antrenor din România în sporturile de iarnă şi printre puţinii din toate ramurile sportive care a condus în competiţii internaţionale echipa naţională la trei discipline sportive diferite: lotul olimpic de schi fond feminin în 1984, lotul naţional de skeleton masculin şi feminin, seniori şi juniori în 2006 şi lotul naţional de sanie pe pistă naturală seniori, masculin şi feminin, care în anul 2017 a ocupat locul 4 la Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală.

Organizare de nivel înalt

Construcţia pistei de sanie naturală din Vatra Dornei, cu o lungime de 1,1 kilometri şi 13 viraje, singura de o asemenea anvergură din România şi singura din Europa de Est omologată internaţional a fost construită în anul 2012. Începând cu sezonul de iarnă 2012-2013 pista nou construită în nord-estul României a intrat în circuitul internaţional de sanie pe pistă naturală, aici desfăşurându-se mai multe etape de cupă mondială, cupă europeană, un campionat mondial de juniori (2014) şi primul campionat mondial de seniori organizat vreodată în România în sporturile de iarnă, în 2017. Prima medalie pentru sania de pistă naturală este obţinută de România în 2015, la cupa mondială. Un an mai târziu, Maria Mazilu, reprezentanta Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, sportivă pregătită de Octavian Pungovschi, obţine prima medalie de aur pentru România la campionatul mondial de skeleton starturi.

Succesul ediţiilor din anii trecuţi ale cupei mondiale organizate la Vatra Dornei l-au ajutat pe Octavian Pungovschi să obţină organizarea de competiţii internaţionale până în anul 2020. După un an de pauză (2021), anul acesta, Delia Andreea Ivaş, directoarea Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, împreună cu primarul Ilie Boncheş şi viceprimarul Marius Rîpan doresc să reintre în lumea bună a Cupei Mondiale de sanie menţinând ridicată ştacheta organizării competiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.