Accesibilizarea pârtiilor pentru persoanele cu dizabilități, weekendul acesta, la Vatra Dornei!

Cea mai mare campanie de accesibilizare a pârtiilor din România pentru persoanele cu dizabilități ia startul weekendul acesta, la Vatra Dornei! Gașca Zurli și Mirela Retegan vin să îi încurajeze pe oamenii speciali care doresc să învețe să schieze.

Prima activitate din cadrul celei mai mari campanii de accesibilizare a pârtiilor din România pentru persoanele cu dizabilități, derulată de asociația Caiac Smile, ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, se va desfășura între 21 și 26 ianuarie pe pârtia Veverița din Vatra Dornei. Reprezentanții asociației vor fi prezenți în fiecare zi, între orele 10.00 și 17.00, pregătiți să-i inițieze în acest sport pe oamenii speciali care li se vor alătura. Aceștia vor avea la dispoziție mai multe monoschiuri, dispozitive special create pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu ajutorul cărora se vor bucura de independență pe pârtie.

Mirela Retegan și Gașca Zurli vor fi și ei pe pârtie, în intervalul 21-23 ianuarie, ca să îi încurajeze pe oamenii speciali care doresc să învețe să schieze.

Asociațiile persoanelor cu dizabilități din regiune sunt invitate să îi încurajeze pe beneficiarii lor să participe la activitățile special concepute pentru ei pe pârtia Veverița din Vatra Dornei. NU este nevoie de înscriere sau programare pentru încercarea monoschiurilor.

”Nouă ni se pare normal ca, atunci când mergem la schi și nu avem echipament, să putem închiria unul și apoi să ne bucurăm de zăpadă și de aer curat. Și oamenii cu dizabilități au acest drept. Și ei trebuie să poată să simtă bucuria alunecării pe zăpadă. Și asta ne dorim să realizăm noi, prin proiectul nostru: să accesibilizăm sporturile de iarnă pentru persoanele cu dizabilități”, declară Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac Smile.

 

Următoarele opriri ale ”găștii” Caiac Smile, cu tot cu monoschiurile de test, vor fi pe pârtia Feleacu, din județul Cluj și Poiana Brașov. Apoi vine rândul, conform unui program ce urmează să fie anunțat în presă și postat pe pagina FB Caiac Smile, tuturor pârtiilor din România, printre care: Cavnic, Mărișel, Muntele Mic, Cheile Grădiștei, Întorsura Buzăului, Durău, Câmpulung Moldovenesc, Predeal.

Scop ambițios: cât mai multe monoschiuri pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, pe minim 10 pârtii din România

Până în prezent, asociația Caiac Smile a reușit deja să achiziționeze 13 scaune, sponsorizate integral de companii și fundații generoase, după cum urmează:

Promovarea și susținerea sportului, în general, pentru persoanele cu dizabilități este principala preocupare a reprezentanților asociației Caiac Smile. Ionuț Stancovici, președintele ei, a participat la cursuri speciale, în Austria, unde a învățat cum să lucreze cu persoanele cu dizabilități care doresc să învețe să schieze. Integrarea acestor persoane în societate prin sport va conduce la depășirea barierelor sociale și a limitelor create de situația lor dificilă și le va asigura egalitate de șanse, cred inițiatorii proiectului.

”Consider că sportul reprezintă terapie atât fizică, cât și psihică, de aceea orientarea mea, în mod special, este îndreptată spre persoanele cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, astfel ajutându-i să se integreze în societate și să își depășească barierele de orice fel. Ei nu trebuie izolați de toate lucrurile normale pe care le-ar putea face, dacă noi le venim în ajutor. Și oamenii speciali visează să schieze, să plutească pe apă, să simtă bucuria de a reuși. Împreună putem să dotăm minim 10 pârtii din România cu schiuri pentru oamenii speciali! Împreună le dăm și lor șansa la o viață în care pot să facă tot ceea ce facem noi, ceilalți”, spune Ionuț Stancovici.

Print

Cum poți ajuta?

  1. DONEAZĂ prin PayPal: https://caiacsmile.ro/donatii/
  2. DONEAZĂ direct în contul Asociației, prin TRANSFER BANCAR, folosind datele de mai jos:

Beneficiar: Asociația Club Sportiv Caiac Smile

Cont LEI: RO77BTRLRONCRT0439025703

Cont EURO: RO81BTRLEURCRT0439025701

Banca Transilvania.

Detalii campanie: Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze.

  1. DĂ SFARĂ ÎN ȚARĂ!

Cunoști persoane cu dizabilități locomotorii care ar dori să încerce schiatul pe un astfel de dispozitiv?

Spune-i că suntem la Vatra Dornei, pe Pârtia Veverița, între 21 și 26 ianuarie, zilnic, între orele 10-17!

Despre Caiac SMile

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Despre Ionuț Stancovici

Ionuț Stancovici este românul care și-a propus să accesibilizeze sportul pentru persoanele cu nevoi speciale. Iubitor de sport, un antrenor dedicat și dornic de-a atrage pe oameni în această direcție, iarna pe schiuri și snowboard, vara în caiac, adună în jurul său peste 2.000 de copii și adulți. Antrenează 20 de copii din club pentru performanță în concursuri internaționale, unde reprezintă România la sportul olimpic de caiac slalom.

Este inițiator al mai multor proiecte, majoritatea de natură socială: “Kayaking with disabilities”, “Skiing with disabilities”, “Aventura în natură”, etc. Ionuț crede că sportul reprezintă terapie atât fizică, cât și psihică, de aceea, orientarea lui, în mod special, este îndreptată spre persoanele cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, astfel ajutându-i să se integreze în societate.

Facebook: https://www.facebook.com/caiacsmile/

Web: www.caiacsmile.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.