În anul 2020, autoritățile au stabilit că noile buletine electronice trebuie să conțină, pe lângă date personale precum numele complet al titularului, sexul, cetățenia ori data sau locul nașterii acestuia, și date biometrice, respectiv imaginea facială și amprentele posesorului. Acum, la câteva luni de la începerea emiterii lor în cadrul unui proiect-pilot, ce se desfășoară doar la Cluj – Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță în care sunt prevăzute mai multe modificări în ceea ce privește actele de identitate ale cetățenilor din România.
Ministerul de Afaceri propune prin intermediul unui nou proiect implementarea unor noi schimbări privind cărțile de identitate a tuturor persoanelor din România.
Dă clic pentru a accesa 428_1642495560_proiect%20OUG.pdf
În documentul elaborat de MAI se prevede o modificare importantă: prezența celor două amprente devine obligatorie pe orice carte de identitate electronică eliberată unui cetățean român, fără a fi acceptat refuzul. Singurele persoane exceptate de această modificare sunt cele cărora le lipsesc aceste două degete, prelevarea amprentelor fiind astfel imposibilă: „ Cartea electronică de identitate se eliberează fără înscrierea imaginii impresiunilor papilare atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată ”.
Alte modificări prevăd eliminarea din document a datelor privind locul nașterii, dar și prelungirea valabilității documentului pentru anumite categorii de vârstă.
O altă modificare vizată de noul proiect MAI presupune faptul că noile buletine electronice vor putea fi eliberate și pentru minorii care nu au împlinit încă 14 ani, dar care au depășit deja vârsta de 12 ani. Aceste persoane vor fi de asemenea supuse implementării obligativității prezenței celor două amprente pe buletinele electronice, exceptați fiind doar minorii care nu pot să-și înscrie amprentele din motive evidente.
O dată cu modificarea privind micșorarea vârstei necesare eliberării unui act de identitate se modifică și perioada de valabilitate a cărților de identitate.
Personale sub vârsta de 14 ani – valabilitate de 3 ani;
Personale cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani – valabilitate de 5 ani;
Personalele cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani – valabilitate de 10 ani;
Persoanele care depășesc vârsta de 70 de ani – valabilitate nelimitată.
Limitarea numărului de persoane domiciliate la aceeași adresă
O altă modificare prevăzută în noul proiect de ordonanță presupune impunerea unei limite de persoane înscrise la aceeași locuință. Astfel, numărul maxim de cetățeni care pot avea aceeași adresă de domiciliu nu trebuie să depășească limita de 10 persoane, exceptați fiind membrii familiei extinse a proprietarului locuinței. Noul proiect prevede și implementarea unor verificări pe teren a acestor persoane, cu scopul de a stabili dacă toți cetățenii domiciliați la această adresă locuiesc în realitate la locația menționată în actul de identitate.
Scopul acestei modificări este stoparea procesului des întâlnit prin care anumite persoane au un domiciliu înscris pe cartea de identitate, diferit de locația din realitate. În prezent, în cazul în care o persoană a primit recent cetățenie română, aceasta poate solicita eliberarea unui buletin prin simpla prezentare a unei declarații scrise a proprietarului locuinței.