Proiect de educaţie muzeală care amrchează atestarea documentară a Cetăţii de Scaun

Atestarea documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei (10 februarie 1388) va fi marcată de Muzeul Naţional al Bucovinei (MNB) prin activităţi de educaţie muzeală organizate la Cetatea de Scaun a Sucevei.

În luna februarie, MNB invită cadrele didactice, împreună cu elevii, să cunoască povestea celor 634 de ani de vechime a documentului în care este menţionată pentru prima dată Cetatea Sucevei.

Documentul este scris chiar în Cetatea de Scaun a Sucevei, în slava veche, modul de redactare al cancelariei pentru actele diplomatice, fiind 10 februarie 1388, în timpul domniei lui Petru I Muşat, şi adresat regelui Poloniei.

Documentul este strâns legat de numele şi faptele voievodului Moldovei, Petru I Muşat, cel care a schimbat destinul Sucevei, mutând capitala Moldovei de la Siret la Suceava, el construind la vest şi est de oraş primele şi singurele cetăţi din preajma Sucevei.

Prin intermediul activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului, pe lângă prezentarea Cetăţii de Scaun şi a actului de atestare documentară, participanţii vor intra în atmosfera medievală, transpunându-se în roluri de scriitori ai cancelariei domneşti, grămătici şi logofeţi. Printr-un exerciţiu practic, elevii au ocazia desluşirii unui fragment din document, a învăţării scrierii cu caractere chirilice şi a cunoaşterii instrumentelor de scris din acea vreme.

Activitatea se desfăşoară pe parcursul lunii februarie cu un număr limitat de elevi, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, şi se adresează claselor de elevi V-XII.

Cadrele didactice sunt invitate să se programeze la numărul de telefon 0784275644 sau la Casa Custodelui, de la Serviciul Cetatea de Scaun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.