Cooperării în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane

Asociația Institutul Bucovina și ANITP (Centrul Regional Suceava) – ședință de lucru pentru evaluarea activităților de prevenire a traficului de persoane și a stadiului de implementare a campaniei de informare și conștientizare din cadrul proiectului „ReACT”

Asociația Institutul Bucovina a găzduit luni, 21 februarie 2022, ședința de lucru a Echipei Interinstituționale de Lucru pentru realizarea cooperării în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane la nivelul județului Suceava, organizată de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava. Doar în anul 2020, autoritățile române au semnalat, la nivel național, 552 de cazuri de trafic de persoane, dintre care 498 pentru exploatare sexuală și 54 pentru muncă forțată, conform raportului oficial. Prezentarea Mecanismului Național de Identificare și Referire a victimelor traficului de persoane (MNIR) a fost realizată de către Doamna Laura Stadler, având calitatea de Coordonator Centru Regional Suceava – Inspector de specialitate.

Evenimentul a pus în lumină parteneriatul de succes de aproape un deceniu dintre cele două instituții menționate anterior, valorificat prin proiecte desfășurate atât în plan local, cât și național. Pe parcursul acestei colaborări, acțiunile au reușit să crească nivelul de conștientizare al tinerilor cu privire la gravitatea acestui fenomen, prin campanii de informare, sprijin în comunitate, activități creative, educative, de consiliere și facilitare a accesului la educație în comunitățile marginalizate din județ.

La eveniment au participat reprezentanți ai următoarelor instituții:Instituția Prefectului – județul Suceava; Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava (A.N.I.T.P. – C.R. Suceava); Consiliul Județean Suceava; Inspectoratul de Poliție Județean Suceava; Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava; Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava; Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava; Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă; Inspectoratul Școlar al Județului Suceava; Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava; Direcția de Sănătate Publică Suceava; Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Suceava; Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților; Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – Centrul Suceava; Organizația „Salvați Copiii” Filiala Suceava; Asociația Tinerilor Ortodocși Suceava – ATOS; Regia Autonomă Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava; Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.

Evenimentul de lansare a campanie, organizat în format online la jumătatea lunii ianuarie, a reunit reprezentanții mai multor licee și instituții abilitate din domeniu.

Asociația Institutul Bucovina lucrează îndeaproape pentru atingerea scopului proiectului, și anume, îmbunătățirea statutului minorilor ca victime ale traficului uman în sistemul de justiție.

În contextul ședinței de lucru, Asociația Institutul Bucovina a prezentat stadiul de implementare a campaniei naționale de conștientizare, lansată în cadrul proiectului „ReACT – Reformă şi acţiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiţie”. Acesta este derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), cu implicarea Asociației Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și al organizației aplicante – Asociația Institutul Bucovina (IPSB), în parteneriat cu ANITP – Centrul Regional Suceava. Sprijinul financiar este asigurat de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În acest sens, organizația a încheiat deja parteneriate cu 52 de licee din 11 județe din țară – Bacău, Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Iași, Olt, Suceava, Timiş, Vaslui şi municipiul Bucureşti (sectoarele 2 şi 5). Din grupul țintă al proiectului „ReACT” fac parte 2000 de elevi, care vor fi implicați în mai multe ateliere de informare cu povești reale ale victimelor traficului de persoane și flash-mob-uri și care, totodată, vor avea șansa de a-și expune viziunea cu privire la fenomenul traficului de persoane, prin intermediul unor lucrări de artă.

Organizatorii, pe de altă parte, doresc să ia inițiativa prin acțiuni de watchdog, advocacy, modificare a cadrului legislativ, pregătire a profesioniștilor din sistemului judiciar și social privind aplicarea legislației naționale și europene privind drepturile copiilor, victime ale traficului, în sistemul judiciar, și nu numai.

În perioada următoare, Asociația Institutul Bucovina își propune susținerea unor sesiuni de informare cu reprezentanții liceelor cooptate în proiect, care mai apoi, la rândul lor, vor avea misiunea de a transmite mai departe mesajul campaniei.

Parcursul campaniei poate fi urmărit în continuare pe paginile de Facebook Organizația Institutul Bucovina și React, dar și pe website-ul . Pentru mai multe informații despre eveniment, persoana de contact este președintele Asociației Institutul Bucovina – Petru-Vasile Gafiuc. E-mail: info@bucovinainstitute.org, Tel: 0230.524.128.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.