Inflaţia în zona euro a atins nivelul record de 5,8% în februarie

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri, 2 martie,  de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie.

Creşterea inflaţiei în zona euro în februarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 31,7%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,5%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 3%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 4,%.

Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să crească la 5,4% luna trecută. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%, iar tendinţa de creștere continuă este un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori după cum transmite agenția de știri Reuters.

Dacă preţul energiei va crește din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, inflaţia se va accelera şi mai mult în următoarele luni, avertizează analiştii, şi s-ar putea situa în medie la 5% sau mai mult anul acesta. La reuniunea de politică monetară de luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie, iar preşedintele Christine Lagarde a subliniat că BCE nu se va grăbi să majoreze costul creditului până când nu va avea toate datele necesare. Următoarea reuniune a BCE este programată în 10 martie.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 2,9% în februarie, de la 2,4% luna precedentă.
Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.