Hub-ul umanitar de la Suceava a devinit funcțional începând de miercuri, 9 martie

Hub-ul umanitar european din apropierea Aeroportului Ștefan cel Mare Suceava a devenit funcțional începând de miercuri, 9 martie, aici ajungând primul transport format din patru tiruri încărcate cu medicamente, echipamente medicale și produse de strictă necesitate pentru Ucraina. Încărăctura din trei dintre acestea a fost transferată imediat în alte camioane ucrainene pentru a pleca spre țara vecină.

Cu această ocazie, au fost prezenţi la Suceava, miercuri seara, Janez Lenarcic – comisarul european pentru gestionarea crizelor, Fabrizio Curcio – şeful Departamentului de Protecţie Civilă, structură din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri din Italia şi secretarul de stat Raed Arafat – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și adjunctul șefului administrației regionale de stat Cernăuți, Arthur Muntean.

Șeful DSU din România, Raed Arafat, a precizat că joi au sosit la Suceava primele patru din cele 17 tiruri cu ajutoare care vor fi trimise de Departamentul de Protecție Civilă din Italia iar prin operaționalizarea acestui centru s-a intrat într-o nouă fază în privința acordării asistenței umanitare către Ucraina.

„Acest hub are un rol extrem de important în a facilita transferul de donații umanitare din partea statelor membre UE și nu numai”, a spus Raed Arafat. Pe viitor este posibil ca transporturile de ajutoare către Ucraina să se facă și pe calea ferată. Coordonarea se face la nivelul UE, de către Centrul de Coordonare European, iar toate țările și organizațiile care vor să facă donații, chiar dacă ni se adresează nouă direct, le vom direcționa să se înscrie în acest hub, astfel încât toate țările membre să știe ce donații se oferă și să fie complementare”, a precizat Raed Arafat.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a precizat că asistenţa oferită Ucrainei prin mecanismul de protecţie civilă a depăşit deja 100 de milioane de euro.
“Ucraina este o victimă a unui atac brutal şi neprovocat al Rusiei şi are nevoie de ajutorul nostru. Sunt încurajat de solidaritatea pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre, inclusiv România, au arătat-o până acum. (…) Până acum, asistenţa deja oferită prin mecanismul de protecţie civilă a depăşit deja 100 de milioane de euro. Asta este încurajator şi suntem determinaţi să continuăm şi să fim alături de Ucraina. De asemenea, vom susţine România şi alte ţări vecine Ucrainei care primesc refugiaţi ucraineni”, a afirmat Janez Lenarcic.

La rândul său, Fabrizio Curcio, şeful Departamentului de Protecţie Civilă, structură din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri din Italia, a arătat să Italia „este în prima linie pentru susţinerea Ucrainei şi a ţărilor care au nevoie de ajutor”.
„Suntem una dintre primele ţări care oferă bunuri (…) şi ceea ce este nevoie. Astăzi suntem aici cu echipamente medicale, vorbim de peste 40 de tone de materiale (…). Acum vedeţi aici doar patru camioane, dar în următoarele două zile vor veni alte 13 camioane”, a spus Fabrizio Curcio.

Viceguvernatorul regiunii Cernăuți, Artur Muntean, a mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei. „Asta este a 14-a zi de când în Ucraina e război și avem mari probleme și e jale pentru că oamenii mor. Ieri am avut o cifră care e foarte importantă pentru noi. Au murit 52 de copii. Și când situația e atât de grea în Ucraina noi vrem să mulțumim Uniunii Europene și Guvernului României”, a spus Artur Muntean.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că în etapele următoare urmează să fie înființate noi hale, în funcție de necesar pe lângă infrastructura de hale existentă.

Fiind ajutoare din toată Europa, la hub-ul de la CEB se va realiza stocarea, trierea, încărcarea și transportul de mărfuri către Ucraina și Republica Moldova. Parcul industrial are 13 hectare de teren, cu toate utilitățile necesare, 10.000 de metri pătrați de hale construite pentru depozite și alți 6.000 de metri pătrați de platforme betonate. Avem teren disponibil pentru a ne extinde cu acest hub logistic pentru a ajuta Ucraina. Suntem solidari și asta este cel mai important. Uniunea Europeană a găsit această soluție și vă mulțumesc pentru încrederea ca România să fie suportul de ajutor și noi ne-am asumat o mare responsabilitate. Sunt convins că o vom duce cu onoare la bun sfârșit pentru că Ucraina are nevoie de ajutor. Din prima zi am fost alături de ei și ne bucurăm foarte mult că toată comunitatea europeană a venit cu aceste gesturi consistente”, a declarat Gheorghe Flutur.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.