Din 17 aprilie planete din sistemul nostru solar se vor alinia în mod perfect

Conform Live Science, o eclipsă totală de Lună, o apariție a lui Venus și o aliniere de cinci planete, acestea sunt doar câteva fenomene astronomice de urmărit în 2022.

În a doua jumătate a lunii aprilie, puteți urmări (pe descopera.ro) cum Jupiter începe să urce dincolo de orizontul est-sud-est și se apropie de Venus.

Începând din 17 aprilie planetele din sistemul nostru solar se vor alinia în mod perfect, iar acest lucru este o experiență de observare unică în viață.

Fenomenul va fi cel mai vizibil în dimineața zilei de 20 aprilie când, conform sciencealert.com,  se vor putea vedea Saturn, Marte, Venus și Jupiter, toate „aranjate” într-o aliniere planetară aproape perfectă, ce poate fi urmărită doar înainte ca Soarele să răsară. În timpul alinierii se pot distinge toate cele patru planete aliniate într-un rând ceresc, cu toate că apropierea lui Jupiter de orizont ar putea fi puțin mai greu de distins.

În jurul datei de 23 aprilie, fenomenul va deveni și mai spectaculos și asta pentru că Luna se va alinia și ea cu celelalte planete. Fiecare planetă orbitează în jurul Soarelui în același plan, așa că orice aliniere percepută este doar un truc de perspectivă, în funcție de timpul și locul din care privești. Cu toate acestea, genul acesta de fenomene sunt în continuare privite ca pe o raritate, mai ales ca nu se întâmplă deloc des ca fix aceste planete să fie aliniate în acest mod.

Pe 27 aprilie, o conjuncție extraordinară a celor mai strălucitoare trei obiecte de pe cerul nopții va fi vizibilă în amurgul zorilor, în timp ce o Lună crescătoare trece sub Jupiter și Venus, care vor fi separate de 3 grade.

Apoi, pe 30 aprilie, o „planetă dublă” uimitoare va atrage atenția asupra tuturor celor care se trezesc devreme, deoarece Jupiter și Venus vor apărea una lângă cealaltă… Jupiter în stânga, Venus în dreapta… și separate de doar 0,5 grade. Deși Jupiter va străluci cu o magnitudine strălucitoare de -2, Venus reușește să o întreacă cu două magnitudini și să pară de peste șase ori mai strălucitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.