La Fălticeni, concert de pricesne și expoziție de icoane

În perioada 11-29 aprilie, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni și Consiliul Județean Suceava, organizează, în cadrul manifestărilor dedicate sărbătorilor pascale derulate în cadrul Programului „Paștele în Bucovina” al Consiliulului Județean Suceava, o mai multe evenimente culturale.

Primul dintre ele a avut loc în după – amiaza zilei de vineri, 15 aprilie în sala de expoziții a Bibliotecii Municipale. Vernisajul expoziţiei „Icoana din sufletul copilului” și minirecitalul „Pricesne la Florii”, susţinut de interpreta Lenuţa Rusu, alături de tânăra artistă Delia Valentina Bertea şi Grupul „Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni au avut ca scop să pregătim sufletește pentru întâmpinarea comemorării Patimilor, precum și pentru Învierea Domnului, rugându-ne pentru pace, după cum a precizat gazda evenimentului, Nicoleta Hoștinariu, bibliotecar coordonator, Biblioteca „Eugen Lovinescu”, în deschiderea manifestărilor.

„Prin activitatea noastră ne propunem să avem mai multă lumină în suflet pe care să o amplificăm în săptămâna care urmează prin participarea la denii, la sfintele slujbe ale bisericii și culminând cu Lumina Sfântă din noaptea Învierii”, a spus Nicoleta Hoștinariu.

Icoana, legătura dintre artă și dimnesiunea spirituală a creației

Cei care vor trece pragul instituției de cultură din urbea de pe Șomuz până la sfârșitul lunii aprilie, pot admira icoane pictate pe lemn și hârtie în stil bizantin realizate de tânăra solistă de muzică populară Valentina Delia Bertea, elevă a Colegiului Naţional „Nicu Gane” şi icoane realizate de elevi ai şcolilor gimnaziale „Ion Irimescu” şi „Al. I. Cuza” îndrumați de profesoarele Oana Cepoi şi Adelina Haidău.

Profesoara de religie Adelina Haidău, a precizat că icoanele realizate pe sticlă și pe lemn de elevii de la cele două școli implicate în această activitate creează legătura între domeniul artei și dimensiunea spirituală a creației.

„Icoana este o operă de artă dar care depășește arta, pentru că între artă și teologie nu trebuie să existe o separație, între ele trebuie să existe o unitate, pentru că altfel nu s-ar putea realiza icoana. Mesajul icoanei nu vizează numai domeniul estetic, ea trebuie să aibă și o parte spirituală, un mesaj teologic. Icoana nu trebuie redusă la o operă de artă pentru că s-ar aboli funcția primordială a icoanei, sfințenia icoanei

Credința a ajuns la om în primul rând prin icoane , înainte de a ajunge prin carte, prin cuvintele sfintelor evanghelii. Noi la icoane nu cinstim nici sticla, nici lemnul, ci sfântul care este reprezentat prin icoană, dovedind astfel că îl iubim pe Dumnezeu”, a menționat prof. Adelina Haidău.

Icoane pictate pe sticlă având ca model și tehnică pe cele de la Nicula și Bârsana

Profesor de arte plastice Oana Cepoi a precizat că icoanele expuse sunt realizate de copii cu strădanie și jertfă în Postul Mare.

„Este postul acestor copii pentru că au muncit la aceste icoane. Icoana nu este doar o ilustrație, ea este mesaj, putere și călăuză, atât pentru artist cât și pentru receptorul de artă. Pentru copii, icoana pe sticlă a deschis noi orizonturi prin dobândirea tehnicilor de lucru, prin analizarea izvoarelor din Țara Maramureșului sau de la Nicula, identificându-se pe alocuri cu meșterii populari. În cadrul expoziției puteți vedea icoane pictate pe sticlă după izvoarele de la Nicula și Bârsana, în care, cu preponderență, apare Maica Domnului și alte reprezentări iconografice cu sfinți cum ar Sfântul Andrei, Sfântul Constantin Brâncoveanu, etc. și Mântuitorul Isus Hristos. Icoanele pe sticlă realizate de copii cuprind atât o direcție religioasă cât și una decorativă, specifică acestui gen artistic. Desenul este sugestiv, echilibrat, cu o line suplă, cu o cromatică echilibrată prin suprapuneri transparente”, a caracterizat prof. Oana Cepoi lucrările expuse.

Pe lângă icoanele pe sticlă, în expoziție sunt prezentate și icoane pe suport de hârtie și picturi specifice anotimpului primăvara.

O altă expoziție care stârnește interesul vizitatorilor este cea de carte religioasă „Bucuria sărbătorilor pascale”, care include secțiunile Carte religioasă pentru copii, Cateheză ortodoxă, Carte religioasă și „Părintele Cleopa, 110 ani de la naștere”.

Cu speranța luminii și liniștii în suflet, glasul copiilor din Grupul folcloric „Moldova” a încântat audiența cu frumoase pricesne.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.