26 aprilie, Ziua internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl

În urmă cu 35 de ani, la 26 aprilie 1986, la ora 1:23, a explodat reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, accident survenit în urma unui lung șir de erori umane care avea să fie catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă.  Acoperişul reactorului, greu de o mie de tone, a fost aruncat în aer, iar învelişul de grafit a luat foc şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

Explozia de la Centrala Nucleară de la Cernobîl pe 26 aprilie 1986 a răspândit un nor radioactiv în diferite părți ale Uniunii Sovietice, acum pe teritoriile Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de persoane din cele trei țări au fost expuse la radiații.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

La 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care desemnează ziua de 26 aprilie ca Ziua internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. În rezoluția sa, Adunarea Generală a recunoscut că, la trei decenii după dezastru, rămân consecințe grave persistente pe termen lung și că teritoriile și comunitățile afectate se confruntă cu nevoi conexe continue. Adunarea generală invită toate statele membre, agențiile relevante ale sistemului Națiunilor Unite și alte organizații internaționale, precum și societatea civilă, să respecte ziua.

Guvernul sovietic a recunoscut necesitatea asistenței internaționale abia în 1990. În același an, Adunarea Generală a adoptat rezoluția 45/190, solicitând „cooperarea internațională pentru a aborda și a atenua consecințele centralei nucleare de la Cernobâl”. Acesta a fost începutul implicării Națiunilor Unite în redresarea de la Cernobîl. A fost înființată o grupă de lucru inter-agenții pentru a coordona cooperarea de la Cernobîl. În 1991, ONU a creat Fondul fiduciar de la Cernobîl – aflat în prezent în administrarea Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Din 1986, familia ONU de organizații și ONG-uri majore au lansat peste 230 de proiecte diferite de cercetare și asistență în domeniile sănătății, securității nucleare, reabilitării, mediului, producției de alimente curate și informațiilor.

 

Finalizarea plasării noului spațiu de siguranță peste vechiul adăpost a fost o etapă majoră atinsă în 2019, cu 2,2 miliarde EUR furnizate de peste 45 de țări donatoare prin fonduri gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Noua închidere sigură a fost predată Guvernului Ucrainei la 10 iulie 2019. Domeniul de aplicare al proiectului în ceea ce privește cooperarea internațională este unul dintre cele mai mari văzute vreodată în domeniul securității nucleare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.