Cultivatorii de cartofi ar putea primi un sprijin de 200 de euro pe hectar

În acest an, cultivatorii de cartofi vor putea primi un sprijin financiar de 200 de euro pe hecatar printr-o schemă de ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartofi de consum în anul 2022, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html

Autoritățile speră că astfel vor încuraja producția internă de cartofi, în condițiile în care, în prezent, mai mult de jumătate dintre cartofii aflați pe piață provin din alte țări. În plus, cartoful a fost printre legumele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu peste 30%.

Pentru a primi ajutorul de la stat, agricultorii trebuie cultive cel puțin 0,3 hectare cu cartofi, iar suprafața să fie marcată cu o plăcuță pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere a producţiei de cartof de consum, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană/a Municipiului Bucureşti/a Municipiului”. Cultivatorii de cartofi trebuie să demonstreze că au obținut măcar 15 tone de cartofi pe hectar, din această cantitate au vândut măcar 6 tone până la sfârșitul lunii noiembrie, iar restul a fost depozitat. Totul trebuie dovedit cu acte: de la bonuri fiscale până la facturi și diverse documente necesare la depozitarea legumelor.

„Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de cartof de consum, pe întreg teritoriul României în anul 2022, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008; producătorilor agricoli persoane juridice”, se arată în proiect.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spunea recent că doar prin încurajarea producției interne prețurile ar putea fi ținute în frâu. Pentru programul de sprijin destinat cultivatorilor de cartofi, Ministerul Agriculturii a alocat 15 milioane de lei.

 

 

Potrivit proiectului, cei care vor să beneficieze de aceste ajutoare de minimis trebuie, în primul rând, să solicite acest ajutor şi să utilizeze o suprafaţă cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere a producţiei de cartof de consum, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană/a Municipiului Bucureşti/a Municipiului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.