Bicicliști – respectați regulile rutiere !

Vremea frumoasă și apropierea sezonului cald aduc odată cu ele şi dorinţa noastră de mişcare. Astfel, din ce în ce mai mulţi cetăţeni vor opta să-şi lase autoturismele parcate şi să se deplaseze cu vehiculele pe două roţi, iar poliţiştii nu pot decât să încurajeze această alegere care poate contribui la reducerea aglomeraţiei în trafic dar și la un stil de viață sănătos.

Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool fac ca circulația cu bicicleta să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii.

În ultima perioadă aproape zilnic bicicliștii sunt implicați în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe din cele mai grave. Și în cursul zilei de ieri s-au petrecut evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor și mopediștilor, din păcate fiind implicați și minori nesupravegheați.

La data de 06.05.2022, în jurul orei 14:50, un minor în vârstă de 6 ani, nefiind supravegheat de către părinți, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe un drum comunal din satul Herla, com. Slatina, jud. Suceava, ajuns la o intersecție nedirijată cu un alt drum comunal, a intrat în colliziune cu un autoturism, suferind leziuni ușoare.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar la Spitalul Mun. Falticeni s-au recoltat probe de sange.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunii de: „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin 2 și 3 din Codul Penal.

În seara zilei de 06.05.2022, în jurul orei 21:00, un bărbat a mers cu mopedul proprietate personală, pe care l-a condus pe o zonă deluroasă din sat Leucușești, com. Preutești, în afara drumului public.

La întoarcere, deplasându-se către domiciliu, a căzut de pe moped și a suferit leziuni, iar fiind testat cu aparatul alcooltest, a rezultat valoarea de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

             La data de 06.05.2022, ora 22.43, lucrătorii de poliție din cadrul Sectiei 8 Poliție Rurală Adâncata, au fost sesizați prin S.N.U.A.U 112 de către o femeie din sat/com. Zvoriștea, jud. Suceava, cu privire la faptul că fratele său a căzut de pe bicicletă și acuză dureri la nivelul brațului drept.

S-a stabilit că la data de 06.05.2022, în jurul orelor 19.00, un minor în vârstă de 11 ani s-a deplasat cu bicicleta în parcul din centrul localității. În timp ce se plimba cu bicicleta prin parc, s-a dezechilibrat și a căzut pe sol, lovindu-se la umărul și brațul drept. Ulterior, acesta s-a deplasat la domiciliu, iar în jurul orelor 22.40, întrucât minorul acuza durere, sora sa a apelat S.N.U.A.U. 112 și a solicitat intervenția unui echipaj medical.

În cauză a fost întocmit dosar penal privind comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2 C.P., urmând a fi soluționat procedural de lucrătorii Secției 8 Poliție Rurală Adâncata.

Pentru a atrage atenția asupra acestor pericole în trafic odată cu sezonul cald, polițiștii de prevenire și polițiști din cadrul secțiilor rurale de poliție au inițiat activități de informare și responsabilizare a bicicliștilor.

Activitățile au ca scop conştientizarea bicicliştilor și mopediștilor cu privire la respectarea regulilor de circulație dar și cu privire la necesitatea echipării corespunzătoare cu elemente reflectorizante și echipament de protecție.

 

ATENȚIE CRESCUTĂ LA TRAFICUL RUTIER PE DOUĂ ROȚI

Vremea frumoasă și apropierea de vacanțe aduce mai des bicicliști și utilizatori de trotinete pe drumurile publice. De asemenea, zilele călduroase constituie un îndemn pentru pasionații de motociclism să iasă la drum.

Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, polițiștii suceveni transmit:

 

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

– Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

 

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:

Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.

– Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.

– Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.

– Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.

– Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.

– Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.

– Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

 

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE: 

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetățeni are un trend ascendent.

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:

– Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.

-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

 

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Poliţiştii suceveni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.