Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Adela Cojan, a declarat joi, 12 mai,în cadrul unei dezbateri, la Senat, având ca temă ”Hepatita”, că persoanele care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenţie, ar putea fi sancţionaţi, începând de anul viitor.
Pe lângă consultul medical propriu-zis, care include măsurarea tensiunii arteriale, controlul greutăţii corporale, dar şi examinarea clinică, medicul de familie poate recomanda efectuarea unui set de analize de rutină, pentru evaluarea stării generale de sănătate.
”Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar consistentă, aproape fără precedent, 22% este mărirea acestui buget. Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie, pentru că încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate. Acest lucru se practică deja în mai multe ţări, deja şi asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru. Va intra în atenţia noastră cu prioritate odată cu noul contract-cadru pe 2023”, a declarat Adela Cojan.
Pachetul de analize gratuite care vor putea fi prescrise de medicii de familie explorează diverse funcţii ale organelor interne precum: ficat, rinichi, pancreas, colecist, glanda tiroidă, sistem cardio-vascular, detectează o infecţie/inflamaţie, precum şi lipsa principalelor minerale, sau boli precum: diabet, gută, anemii ş.a.
– Hemoleucogramă completă
– Proteina C reactivă (cantitativ)
– TSH (hormon tiroidian)
– Glicemie
– Colesterol total
– Trigliceride
– Uree serică
– Creatinina serică
– Acid uric seric
– TGO
– TGP
– Proteine totale
– Fosfataza alcalină
– Calciu seric total
– Magneziu seric