Amenzi pentru cei care nu respectă regulile de folosire a tichetelor sociale

Tichetele sociale pentru alimente de bază și mese calde au fost introduse recent prin OUG 63/2022 și sunt destinate persoanelor cu venituri mici, aflate în pragul sărăciei extreme. Ajutorul de la stat are valoarea de 250 de lei și se va acorda o dată la două luni, în perioada iunie – decembrie 2022.

Pentru a-i descuraja pe beneficiari să se abată de la regulile stabilite pentru utilizarea tichetelor sociale, autoritățile au stabilit amenzi usturătoare în cazul celor ce nu respectă legislația.

Utilizarea de către beneficiari, a tichetelor sociale în alt scop decât cel prevăzut de OUG 63/2022 (cumpărarea de alimente de bază și asigurarea de mese calde) va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1,5 și două puncte-amendă. Tot ordonanța stabilește și care este valoarea unui punct-amendă: “un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată”, adică 2.550 de lei. Asta înseamnă că amenzile pot fi, în acest caz, cuprinse între 3.825 și 5.100 de lei.

Pe de altă parte, solicitarea, de către beneficiari, de numerar în schimbul tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea va fi sancționată cu amenzi între 7.650 și 10.200 de lei (între trei și patru puncte-amendă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.