Pastilele cu iod vor ajunge în farmacii și vor fi eliberate cu rețetă

Ministerul Sănătății a publicat marți, 24 mai un proiect de Ordin de ministru ce reglementează distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

Acte normative în transparență

Ministerul va distribui populației tabletele de iodură de potasiu 65 mg comprimate, doar cu scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Conform ordinului Ministerului Sănătății, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor preda, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către toate farmaciile din listă, potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică deține iodura de potasiu 65 mg ce se va administra populației eligibile exclusiv la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear!

Informarea de către autorități către populație în caz de eveniment sau incident nuclear se va face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii.

Astfel, pentru a ajunge la populația eligibilă și sub vârsta de 40 de ani, Ministerul Sănătății va distribui populației iodură de potasiu 65 mg in scop preventiv prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie comprimatele de iodură de potasiu 65 mg se publică pe pagina web a  Ministerului Sănătății.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pun la dispoziția farmaciilor din lista prevăzută la art.1 odată cu comprimatele de iodură de potasiu 65 mg Ghidul de Informare Generală din anexa nr. 1 la prezentul ordin, cu scopul ca fiecare farmacie să primească odată cu comprimatele, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a medicamentului

Cantitățile distribuite către farmaciile din lista publicată se stabilesc de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cu avizul Ministerului Sănătății.

Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale comprimatele de iodură de potasiu 65 mg se ridică din farmaciile din lista prevăzută pe pagina web a Ministerului Sănătății.

După ce ridică produsul din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu, iar acest acord semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.