Ziua Eroilor celebrată și la Fălticeni

Ziua Eroilor a fost celebrată la Fălticeni, joi 2 iunie, cu onoruri militare, slujbe de pomenire și depunere de coroane de flori.

La ora 12,00 a  fost oficiat un serviciu religios, de cei doi preoţi slujitori la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, la Altarul Eroilor (un grup statuar dedicat unor eroi militari din acest oraş, remarcaţi, fiecare, în câte unul din cele trei războaie cruciale pentru istoria naţională: Războiul de Independenţă din 1877 – maior Nicolae Ioan, cel al Întregirii neamului din 1918 – col. Gavril Danielescu, cel al Recuceririi teritoriului din 1944 – căpitan comandor Constantin Costăchescu, comandantul submarinului „Delfinul”). După intonarea Imnului naţional al României, în acordurile Imnului eroilor, au fost depuse coroane de flori de primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman și viceprimarul Constantin Bulaicon, Claudia Nechifor – secretar general al Instituţiei Prefectului județului Suceava, Vasile Tofan, vicepreședintele Consiliului Judeţean Suceava, Secretarul Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță din Senatul României, senatorul USRPLUS George Mîndruță, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, subfiliala Fălticeni, reprezentanţii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere și ai Asociaţiei Veteranilor de Război, comanda Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, membri ai partidelor politice reprezentate în CL Fălticeni, elevi de la şcolile gimnaziale „Alexandru Ion Cuza”, „Ion Irimescu”, „Ioan Ciurea” şi de la Colegiile „Mihai Băcescu” și „Vasile Lovinescu”.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea unei subunități de elevi de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” și a unei subunități de militari de la Detașamentul de Pompieri Fălticeni.

Alt eveniment comemorativ a fost organizat, potrivit tradiției, în Cimitirul Eroilor din cadrul Parohiei “Sfinții Voievozi” Grădini. La Monumentul Eroilor de la cimitirul „Grădini”, preoţii slujitori ai Parohiei „Sfinţii Voievozi – Grădini” au oficiat o slujbă în memoria celor care au căzut pe câmpurile de luptă. Au depus coroane de flori Detaşamentul de Jandarmi Fălticeni, Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, Poliţia Municipală şi Poliţia Locală.

Garda de Onoare de la cele două locații a fost asigurată de jandarmi echipați în uniforme de epocă, de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş”.

În prima parte a zilei, în şcolile gimnaziale şi liceele din municipiu elevii au avut ca invitaţi cadre militare în rezervă şi retragere, profesori de istorie, scriitori, care le-au povestit copiilor despre principalele momente care au marcat istoria României și despre eroii din Războiul de Independență și din cele două războaie mondiale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.