Rata şomajului în judeţul Suceava este staţionară

După primele 6 luni ale anului 2022, rata şomajului în județul Suceava este una staţionară, fără fluctuaţii importante, cu obişnuita creştere a valorilor în luna mai, în care absolvenţii se înregistrează în bazele de date.

Conform unei analize a Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la sfârşitul lunii iunie, în evidenţele AJOFM Suceava figurau 10.093 de şomeri, dintre care 2.253 de beneficiari de indemnizaţie de şomaj, rata şomajului ajungând la 4,39%. La sfârşitul lunii ianuarie al acestui an rata şomajului era de 4,46%, în februarie (4,53%), în martie (4,475), în aprilie (4,34%), la finele lunii mai ajungând la 4,4%. Potrivit sursei citate, în urma „profilării”, din totalul existent 16% sunt şomeri uşor de ocupat, 20% „mediu ocupabili”, 33% „greu ocupabili”, iar 16% foarte greu de ocupat. Şomerii cu nivel de instruire şi şcoală generală incompletă sunt majoritari, deţinând 56% din totalul şomerilor înregistraţi la sfârşitul semestrului I al acestui an. Conform AJOFM, cel mai uşor de ocupat sunt şomerii cu nivel de instruire liceal (12%), urmaţi de cei cu şcoală profesională (7%), iar apoi cei cu studii universitare (4%). Sucevenii în vârstă de 45 de ani sunt majoritari, având pondere de 48% în totalul înregistrat la AJOFM.

Potrivit analizei Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă „parcursul ratei şomajului judeţean în cursul anului 2022 se caracterizează prin tendinţa de stagnare şi regres, faţă de evoluţia anului 2022”. Astfel, începând cu cel de-al doilea semestru al anului 2021, „odată cu ridicarea restricţiilor sanitare şi reluarea activităţilor economice, traseul acestui indicator a intrat într-un trend staţionar şi uşor descrescător”. Faţă de sfârşitul lunii iunie 2021, rata şomajului sucevean a scăzut cu 0,09 puncte procentuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.