Guvernul a adoptat joi, 1 septembrie, Ordonanța privind compensarea prețurilor la energie. Preţul final al energiei electrice pentru populație va fi plafonat până la un consum de 255 kWh.
În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, de modificările aduse ordonanței vor beneficia 98 la sută dintre gospodării și astfel vor fi ferite de efectele creșterii prețului la energie și gaze naturale.
„Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile la energie electrică și gaze naturale. Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și, desigur, avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna 2022 – 2023”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a mai precizat că prin această OUG se va descuraja comportamentul specualtiv și piață, iar Guvernul este pregătit ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene, să manifeste flexibilitate.
„Prin măsurile luate astăzi vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul UE să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.
Perioada de valabilitate a acestei OUG a fost extinsăpână la 31 august 2023.
Noile prețuri plafonate la energia electrică pentru populație:
1 – 68 de bani / kilowatt pentru facturi cu consum de până la 100 de kilowatti
2 – 80 de bani / kilowatt pentru facturi cu consum între 100 și 255 de kilowatti
Pentru un consum între 100 și 255 de kilowatti prețul este de 80 de bani. Consumul de peste 255 de kilowatti este plătit la prețul pieței, mai exact suma dintre prețurile de achiziție, furnizare și tarifele reglementare de ANRE, arată proiectul noii ordonanță de urgență.
Prețurile pentru spitale, școli și instituții de servicii sociale:
Spitalele, școlile și instituțiile de servicii sociale vor plăti un preț de 1 leu / kilowatt cu TVA inclus.
Prețurile pentru instituții publice, IMM-uri și firmele din industria alimentară:
Restul instituțiilor publice, IMM-urile și firmele din industria alimentară vor avea factura plafonată la maxim 1 kwh pentru 85% din consumul mediu lunar realizat în 2021. Restul se plătește la prețul pieței.
Prețurile pentru gaze naturale:
La gaze naturale, clienții casnici vor plăti maximum 31 de bani / kilowatt, iar cei noncasnici maximum 37 de bani.
SURSA: Ministerul Energie