O nouă expoziție semnată de artistul plastic humorean Radu Bercea a fost vernisată la Fălticeni

Holul de marmură al Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni găzduiește, începând de vineri, 16 septembrie 2022,  expoziţia de pictură „Impresii artistice” a artistului plastic Radu Bercea, un eveniment organizt organizat de instituţia de învăţământ în parteneriat cu Primăria Fălticeni şi Cenaclul Literar „Nicolae Labiş”.

La a treia expoziție semnată Radu Bercea și găzduită de liceul fălticenean în mai puțin de un an au participat pictorii Dan Grigoraş, Anca Şoldănescu şi Alexandros Pintilii Karciucas, iubitori ai artei, istoriei, culturii, o parte din prietenii apropiaţi ai pictorului humorean din urbea de pe Şomuz, elevi pasionați de artă.

Despre Radu Bercea şi creaţia sa artistică a vorbit, în deschidere, profesorul Codrin Benţa, directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”, apoi, cu nuanțe poetice, dar cu o bună cunoaştere a fenomenului plastic Radu Bercea, s-a adresat celor prezenţi profesorul scriitor Constantin Bulboacă.

„Astăzi vernisăm a treia expoziţie a artistului Radu Bercea, unul din puţinii artişti care au trecut prin vremurile tulburi ale regimului comunist, prin război, prin multe întâmplări care i-au călit fiinţa şi l-au făcut să fie mai deschis, mai bun, mai darnic, mai încrezător. Felul în care este ca om, ca fiinţă, ca artist, toate însumând o personalitate deosebită, ne-a  determinat să îl invităm pe Radu Bercea să vină a treia oară alături noi. Scopul este să deschidem şcoala către colectivitate şi către dorinţa elevilor de a face cunoștință cu arta de un nivel înalt de percepţie artistică, de formare cultural artistică. La a treia expoziţie Radu Bercea ne aduce flori, ne aduce bucuriile culorilor peisajelor de vară şi de toamnă. Când ai în faţă asemenea tablouri ai un sentiment că ai vrea să îl ai pentru că te atrage culoarea, te atrage povestea pe care o exprimă sau te atrage liniştea peisajului la care te uiţi”, a spus profesorul Codrin Benţa.

Florile, „esența sufletului”  

Așa cum a scos în evidență și profesorul Constantin Bulboacă, un apropiat al pictorului Radu Bercea, vernisajul de vineri face parte dintr-un șir de evenimente culturale dedicate fălticenenilor și care aduc un omagiu artei plastice. O parte dintre cei prezenţi la vernisajul expoziției lui Radu Bercea au participat cu o zi inainte, la Suceava, la vernisajul unui alt pictor din urbea de pe Şomuz, profesorul Dan Grigoraş, iar sâmbătă au fost prezenți la vernisajul expoziţiei Suzanei Fântânariu, graficiană distinsă în anul 2013 cu înalta distincţie de Doctor Honoris Causa a Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi. Aceste expoziţii şi întâlniri cu artişti plastici demonstreze încă o dată că Fălticeniul este un oraş al culturii, al artelor plastice și al creației literare.

Constantin Bulboacă a vorbit atât despre lucrările inconfundabile realizate de Radu Bercea, cât şi despre trecutul petrecut în închisorile comuniste de artistul humorean.

„Omul Radu Bercea, artistul, chiar dacă nu îi place să i se spună, e maestru prin ceea ce face, este de o vigoare şi de o forţă extraordinară. Lucrările pe care le aveţi în faţă confirmă această forţă de creaţie, această tinereţe care îl caracterizează.

Aici avem reprezentate în primul rând florile, esenţa sufletului. Nu am putea trăi fără ele, fără să admirăm frumosul. Dacă ne plac florile le tăiem şi le punem în vază. Dacă iubim florile, le lăsăm aşa cum ni le dă Dumnezeu, să trăiască mai mult timp. Florile lui Radu Bercea sunt nemuritoare, rămân pe tablouri şi vor rămâne pentru totdeauna în amintirea noastră. Vor fi veşnice.

În ceea ce priveşte peisajele, Radu Bercea vede natura, muntele, pădurea cu o anumită trăire lăuntrică, o trăire impresionantă. Avem o combinaţie de culori, o combinaţie cromatică deosebită în care apar şi imagini cu flori, arbori, apus de soare, lună şi tot ceea ce ne înconjoară.

Trebuie să învăţăm să iubim orice clipă. Iar Radu Bercea asta ne învaţă: să iubim natura, să iubim floarea, aşa cum este ea, fără a o denatura”, a spus profesorul Constantin Bulboacă.

„Tablourile lui Radu Bercea sunt poezii pictate”

Admirator al operei lui Radu Bercea şi cunoscut pentru modul în care îi face pe elevi să înţeleagă rolul determinant al culturii în dezvoltarea fiinţelor umane, indiferent de condiţia socială sau economică, cultura definind istoria unui popor, iar „Fără steag de cultură un popor e o gloată, nu o oaste.”- Nicolae Iorga, profesorul Ioan Caulea a vorbit despre „oaza de culoare” care a devenit în ultimul an holul de marmură al Colegiului „Nicu Gane”, în urma colaborării cu pictorul Radu Bercea.

„Sunt admirator al operei acestui prolific senior al artei bucovinene, cât şi al curajului de luptător anticomunist într-o perioadă neagră a istoriei noastre. Pictorul, maestrul, seniorul, veşnic tânărul Radu Bercea nu expune pentru prima dată la colegiul nostru, dar de fiecare dată ne-a încântat cu realizările sale, făcând din holul de marmură o adevărată oază de culoare, de relaxare şi un prilej de meditaţie. Trecând prin faţa acestor tablouri, sufletul mereu se umple de lumină şi culoare, astfel încât în momentul când intru în clasă nu pot decât să transmit elevilor starea de bine, un zâmbet de încântare. Pentru binele elevilor acestei şcoli, vă rog expuneţi cât mai des la noi. Prin ceea ce ne transmiteţi prin aceste creaţii minunate îi faceţi mai buni şi mai blânzi pe colegii mei, profesori. Tablourile lui Radu Bercea sunt poezii pictate”, a fost mesajul profesorului Ioan Caulea.

La final, cu emoție, pictorul Radu Bercea a folosit doar câteva propoziţii pentru a le mulţumi celor care-i sunt, ca întotdeauna, alături. Vernisajul expoziţiei de pictură „Impresii artistice” s-a încheiat cu un spectacol muzical oferit de elevii Colegiului „Nicu Gane”, coordonaţi de profesorul Dan Sinăuceanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.