România își asigură 90% din consumul de energie din producție proprie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în mesajul transmis în cadrul Conferinţei Internaţionale a Gazului din România, că Guvernul pe care îl conduce şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate în regiune, astfel că vom reuşi să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul de consum.

”Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate energetică în regiune. Noua Lege offshore şi încurajarea investiţiilor în acest sector fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi, în următorii ani, a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. 2022 este anul în care a început extracţia gazelor naturale în platoul continental al Mării Negre. Odată cu concretizarea acestor surse noi, vom reuşi să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum. Acest lucru dovedeşte capacitatea României de a găsi noi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina”, a spus Ppremierul Nicolae Ciucă.

Premierul a mai declarat că ”la nivelul Guvernului, am făcut eforturi constante şi în ceea ce priveşte diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi asigurarea necesarului de consum cetăţenilor şi economiei noastre. Am finalizat recent tronsonul de conductă Pojorâta – Vatra Dornei, proiect prin care am creat premisele interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a ţării cu cel din partea de Nord – Est. Acordăm atenţie proiectelor de acest timp având în vedere importanţa lor pentru comunităţile locale şi pentru dezvoltarea reţelei naţionale. Finalizarea gazoductului BRUA faza I, aproximativ 500 de kilometri de conductă ce traversează un sfert din teritoriul ţării, reprezintă o sursă importantă de energie pentru cetăţenii noştri şi pentru dezvoltarea economică. În plus, odată cu punerea în funcţiune a BRUA, România se conectează la culoarele regionale de transport şi îşi va putea asigura aprovizionarea din noi surse”, a mai spus premierul.

Potrivit şefului Executivului, ”operaţionalizarea interconectorului Bulgaria-Grecia – ultima componentă a Coridorului Vertical -, transformarea Coridorului Transbalcanic, care poate prelua gaze naturale din zona Mării Caspice şi Azerbaidjan, vor crea un plus de siguranţă pentru România şi întreaga regiune.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.