Persoanele fizice care au realizat venituri din criptomonede (inclusiv cele din tranzacționarea cu NFT-uri) trebuie să declare anual aceste câștiguri ca venituri din alte surse prin Declarația unică, care se depune până la data de 25 mai a anului următor pentru veniturile obținute în anul curent.
Rapoartele ANAF arată că de la începutul anului şi până în luna august, peste 100 de persoane fizice şi juridice au obţinut venituri de peste 171 de milioane de euro. O treime din această nu a fost declarată şi nu s-au plătit taxe şi impozite la stat.
Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile și le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Titlul IV – ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.)
Dă clic pentru a accesa Brosura_NFT_2021.pdf
În cazul acestor tranzacții, se declară doar câștigul determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției, precum comisioanele percepute de către platformele de tranzacționare. Câștigul poate fi realizat atunci când încasăm un surplus, dar și atunci când utilizăm acest surplus pentru a achiziționa, în FIAT (monedă convențională), bunuri sau servicii cu cardul crypto. Venitul realizat este de obicei echivalat în FIAT la momentul în care retragem câștigul într-un cont bancar.
Declarația unică se poate depune de către cei vizați atât prin mijloace electronice de transmitere la distanță (Spațiul Privat Virtual sau online pe www.e-guvernare.ro, dacă dețin o semnătură electronică calificată), cât și în format fizic, prin poștă sau la registratura autorității fiscale teritoriale la care este arondat contribuabilul.
Atât veniturile din criptomonede, cât și cele obținute din NFT-uri, odată ce sunt echivalate în FIAT, sunt supuse impozitului de 10% și, în anumite cazuri, contribuțiilor sociale. Atunci când câștigurile realizate depășesc plafonul de 12 salarii minime brute, adică 30.600 RON pentru 2022, investitorii datorează, pe lângă impozit pe venit, CASS în valoare de 10% din cele 12 salarii minime, indiferent de venitul efectiv realizat.
În România sunt peste 420.000 de persoane care efectuează tranzacții cu active NFT și criptomonede,