Garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj nu se aplică din luna octombrie

De la 1 octombrie 2022 ar fi trebuit să fie aplicat sistemul de garanţie-returnare destinat ambalajelor nereutilizabile, prin care comercianții ar trebui să rețină o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs ambalat și pe care să o returneze apoi clienților, conform unei Hotărâri de Guvern nr. 1.074 din 4 octombrie 2021privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

HOTĂRÂRE pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

Legea care încerca să pună bazele acestui sistem a fost dată în 2015 şi prevedea că „până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienţei economice, sociale şi de mediu, precum şi a impactului asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabileşte un sistem de garanţie-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.

Pentru că acest termen, 1 ianuarie 2021, nu a fost respectat, pe 6 octombrie 2021 a fost adoptată HG nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, la Articolul fiind prevăzut că producătorii, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligați să realizeze următoarele obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR:

a) 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru perioada cuprinsă între data de 1 octombrie 2022 și data de 31 decembrie 2022;

b) 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru anul 2023;c) 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal pentru anul 2024;

Pentru că autoritățile au întârziat mai mulți pași ai acestui sistem, administratorul sistemului de garanţie-returnare a fost numit abia la sfârșitul lunii august 2022,

Dă clic pentru a accesa HG-74.pdf

iar acesta ar avea nevoie de cel puţin un an pentru a putea pune în practică îndatoririle care îi revin.

Conform Ambasadei sustenabilităţii

Acasa

Compania RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Compania a fost formată ca o societate ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.

În prezent, compania are trei acționari privațiAsociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu, și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, ce deține 20% din acțiuni.

Odată cu primirea licențierii din partea Guvernului României, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. începe să facă primii pași pentru implementarea operațională a sistemului în România, care este estimată la o perioadă de aproximativ 18 luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.