Comisia Europeană: Economia UE va intra în recesiune în această iarnă

Comisia Europeană a avertizat vineri că Europa va intra în recesiune la sfârșitul anului și va avea o inflație mai mare decât prognoza, din cauza creșterii prețurilor la energie.

Potrivit lui Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, va fi o contracție a activității în ultimul trimestru al acestui an și în primul trimestru din 2023. Prin urmare, va avea loc o „recesiune” atât pentru zona euro, cât și pentru „majoritatea statelor membre”.

„Inflația continuă să depășească previziunile noastre, iar erodarea puterii de cumpărare a făcut ca încrederea consumatorilor să scadă, la fel și cea a întreprinderilor care se confruntă cu costuri mari de producție, dificultăți de aprovizionare și condiții de finanțare mai stricte”, a spus Gentiloni.

În acest context, creșterea PIB-ului pentru anul viitor a fost revizuită în scădere, la doar 0,3% pentru țările din zona euro, față de 1,4% până acum, deși se așteaptă o revenire în primăvară.

Europa este afectată în mod deosebit de consecințele războiului din Ucraina.

„Este una dintre cele mai afectate economii avansate, din cauza apropierii sale geografice de zona de război și dependenței mari de importurile de gaze din Rusia”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Companiile sunt îngrijorate de prețurile la energie mult mai mari în Europa decât în ​​Statele Unite sau Asia. Proiectele de investiții și fabricile vor să părăsească UE, stârnind temeri în privința unui blocaj economic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.